Украинският президент Володимир Зеленски направи първото си посещение в Херсон

...
Украинският президент Володимир Зеленски направи първото си посещение в Херсон
Коментари Харесай

Зеленски на първото си посещение в Херсон след отстъплението на Русия


Украинският президент Володимир Зеленски направи първото си посещаване в Херсон след отвоюването на южния град. Украинският държавен глава взе участие в церемонията по издигане на държавния байрак на централния площад на града. 

Зеленски връчи и плакети на военослужещите от ВСУ. Украинският президент дефинира визитата си като знак на поддръжка към жителите на Херсон, а те от своя страна го посрещнаха с аплодисменти.

Минути преди идването на украинския президент хората в центъра на Херсон чуха звуци от обстрел наоколо. След като Зеленски свърши да приказва, над града прозвучаха още няколко артилерийски изстрела, заяви УНИАН.

Украинският държавен глава също по този начин благодари на НАТО и другите съдружници за поддръжката им във войната против Русия и сподели, че доставката на високомобилни реактивни артилерийски системи (HIMARS) от Съединените щати е от огромно значение за Киев.
 Zelenskyy Herson 2 Ukraine President  Zelenskyy Herson 4 Ukraine President Снимка: Президентство на Украйна
Миналата седмица съветските сили се изтеглиха от Херсон, което разреши на украинската войска да си върне елементи от града в петък, съобащава Euronews.

Зеленски упрекна съветските бойци, че са направили военни закононарушения и " жестокости " по време на осеммесечната си окупация.

" Следователите към този момент са документирали над 400 съветски военни закононарушения, като са открити тела както на цивилни, по този начин и на военнослужещи ", съобщи Зеленски в нощното си видеообръщение в неделя.

" Руската войска остави след себе си същите дивотии, които извърши и в други райони на страната, в които навлезе ", продължава той.

От началото на нашествието през февруари на няколко места в Украйна бяха открити всеобщи гробове, в това число цивилни тела с признаци на изтезания, открити в Харковска област и в Буча, покрай Киев. Русия отхвърля нейните войски да са съзнателно ориентирани против цивилни жители.

През октомври комисия на Организация на обединените нации съобщи, че в Украйна са осъществени военни закононарушения и че съветските сили са виновни за " голямото болшинство " от нарушаванията на човешките права през първите седмици на войната.

Южното командване на въоръжените сили на Украйна съобщи в понеделник, че съветските сили не престават да нанасят " огневи провали на нашите войски и деокупираните обитаеми места по десния бряг на Днепър ".

Губернаторът на Херсонска област Ярослав Янушевич съобщи, че управляващите са решили да запазят комендантския час от 17:00 ч. до 8:00 ч. и да забранят на хората да напущат или влизат в града като мярка за сигурност.

" Врагът минира цялата сериозна инфраструктура ", съобщи Янушевич пред украинската телевизия. " Опитваме се да се срещнем в границите на няколко дни и (след това) да отворим града ", сподели той.

В обява в интернет Янушевич предизвести хората за известия за идване на филантропична помощ на площад " Свобода " в Херсон и прикани хората да се пазят от центъра на града, защото там щели да продължат интервенциите по разминиране.

Зеленски също по този начин предизвести жителите за съществуването на съветски мини. " Моля ви да не забравяте, че обстановката в Херсонска област остава доста рискова ", сподели той.

Краят на осеммесечната съветска окупация на град Херсон провокира празнични прояви.

В неделя артилерийските стрелби, които отекнаха над Херсон, не съумяха да възпрат тълпи от ликуващи и размахващи флагове поданици, които се бяха загърнали в студа и се бяха събрали на централния площад в града.

Ден по-рано селяни с цветя чакаха на пътя за Херсон, с цел да посрещнат украинските бойци, които навлизаха, с цел да си обезпечат надзор над десния бряг на река Днепър.
 Zelenskyy Herson 3 Ukraine President Снимки: Президентство Украйна
Повторното завладяване на Херсон е третото огромно оттегляне на Москва през войната и първото, което включва подчинение на толкоз огромен окупиран град пред лицето на огромна украинска контраатака.

Зеленски оповестява, че Украйна е задържала и някои съветски бойци, които са останали, когато техните военни командири са напуснали Херсон.

Украинската полиция прикани жителите да оказват помощ за идентифицирането на хора, които са сътрудничили на съветските сили. Зеленски също по този начин даде обещание, че главните публични услуги ще бъдат възобновени.

" Правим всичко допустимо, с цел да възстановим естествените механически благоприятни условия за електроснабдяване и водоснабдяване допустимо най-скоро ", сподели той.

" Ще възстановим превоза и пощите. Ще върнем колата за спешна помощ и естествената здравна помощ. Разбира се, към този момент стартира възобновяване на работата на управляващите, полицията и някои частни компании ".

Киев също по този начин благодари на НАТО и другите си западни съдружници за продължаващата поддръжка във войната.

Съединените щати ще разгласят нови наказания против 14 физически лица и 28 юридически лица, които са работили за набирането на военни технологии за войната на Русия в Украйна, съобщи в понеделник американският финансов министър Джанет Йелън.

Русия е съумяла да се снабди с безпилотни самолети от Иран, които са били употребявани за набези против градове и енергийна инфраструктура в Украйна.

Херсон беше единствената районна столица, която Русия съумя да превземе, откогато Москва стартира нашествието си през февруари. Русия обаче към момента управлява към 70 % от територията на Херсонска област.

След като силите на Москва напуснаха Херсон, проруските управляващи издадоха заповед за евакуация в съветския район Краснодар, покрай Крим.

Междувременно формален Кремъл отхвърли да разяснява визитата на Зеленски в новоосвободения Херсон.

„ Оставяме това без коментар, знаете, че това е територията на Руската федерация “, сподели представителят на съветския президент Дмитрий Песков, представен от РИА Новости, отговаряйки на въпрос на публицисти по какъв начин Кремъл прави оценка известията за идването на Владимир Зеленски в Херсон и считат ли това за провокация от Киев.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР