Полският президент Анджей Дуда беше подложен на критики от своите

...
Полският президент Анджей Дуда беше подложен на критики от своите
Коментари Харесай

Полският президент отнесе критики за съболезнователното си послание към Иран

Полският президент Анджей Дуда беше подложен на рецензии от своите сънародници за това, че е сравнил гибелта на иранския президент Ебрахим Раиси, умрял при злополука с хеликоптер, със гибелта на полския президент Лех Качински в самолетна злополука преди 14 години, съобщи Българска телеграфна агенция.

Изразявайки съболезнованията си към иранския народ, Дуда съобщи в " Екс ", че малко народи имат сходни трагични страници в учебниците си по история. " Но ние, поляците, които бяхме наранени от злополуката на полския държавен аероплан в Смоленск в Русия през 2010 година, познаваме възприятието на потрес и празнотата, която остава в сърцата на хората и в страната след неочакваната загуба на политическия и публичния хайлайф, след неочакваната загуба на обичани хора и другари ", акцентира Дуда.

При злополуката на 10 април 2010 година починаха 96 души, пътували с полския държавен аероплан на възпоменателна гала в памет на жертвите на Катинското кръвопролитие. Под това име е известно с убийството на хиляди полски офицери и други членове на полския хайлайф, осъществено през 1940 година от Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) - тайната полиция на Съюз на съветските социалистически републики.

Много поляци обявиха, че са афектирани от сравнението сред починалия полски президент и Раиси, за който се твърди, че е виновен за изтезанието на хиляди ирански политически дисиденти през 1988 година " Дуда оплаква нарушител и съдружник на Путин ", съобщи в обществените мрежи поляк, придружавайки посланието си със фотография на ирански дисиденти, обесвани с кран.

Според Бартош Велински, основен редактор на в. " Газета Виборча ", Дуда като полски президент е трябвало да изрази съболезнованията си. Но споменаването на Смоленск беше " извънредно несвоевременно ", акцентира той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР