Скандалът със замърсена кръв разтърси Обединеното кралство, като разследване призовава

...
Скандалът със замърсена кръв разтърси Обединеното кралство, като разследване призовава
Коментари Харесай

Заразена американска кръв доведе до най-ужасната медицинска катастрофа

Скандалът със нечиста кръв раздруса Обединеното кралство, като следствие приканва виновните да бъдат изправени пред правораздаването.

Дългоочакваният финален отчет от общественото следствие на абсурда със инфектираната кръв се чака да изправи отговорните пред правораздаването, съобщи The Guardian.

Официалното следствие, стартирано от Тереза ​​Мей през 2017 година, ще показа своите констатации през днешния ден, отбелязвайки значим миг за жертвите и скърбящите родственици на това, което беше разказано като най-тежкото здравно злополучие в историята на Британската национална здравна работа.

Процесът на следствие, управляван от някогашния арбитър сър Браян Лангстаф, не се занимава с определяне на гражданска или наказателна отговорност, отбелязва The Guardian. Въпреки това се чака отчетът да предложи наказателно гонене, евентуално включващо сегашен или някогашен личен състав на NHS.

Смята се, че към 3000 души са умряли, откакто повече от 30 000 пациенти са били инфектирани с хепатит С и ХИВ от 70-те до началото на 90-те години на предишния век заради нечисти артикули, направени от дарена кръв в Съединени американски щати.

След отчета английското министерство на финансите ще разгласи пакет от обезщетения, който се чака да бъде към £10 милиарда. Парите за изплащането му ще бъдат получени посредством заеми.

Служители на държавното управление на Обединеното кралство споделят, че чакат формален отговор да бъде даден в понеделник, като известието на отчета отбелязва това, което един източник назова „ ден за жертвите и фамилиите “. След разглеждане на отчета в идващите дни ще бъдат избрани по-нататъшни стъпки.

Процесът на обезщетение ще бъде управителен от канцлера Джеръми Хънт, който сподели пред Sunday Times, че това е „ най-лошият скандал в живота ми “ и че жертвите и техните фамилии са били прави да се ядосват на потомство политици, в това число на него, за бездействието върху него.

Джереми Хънт, който сподели, че персонално е заречен на един гласоподавател да стигне до дъното на абсурда през 2014 година, малко преди мъжът да почине от рак на черния дроб, обвързван с хепатит С, сподели, че всички политици би трябвало да бъдат „ надълбоко засрамени, че лиши толкоз доста време “.

Дес Колинс, старши сътрудник в Collins solicitors, който е работил като юрист и съветник на към 1500 жертви на абсурда и техните фамилии, сподели, че няма визия какво се съдържа в строго защитавания отчет, само че че рекомендациите за правосъдно гонене са евентуални.

„ Изобщо няма да ме изненада “, сподели той. „ Междинният отчет подлага на критика цялата система – самостоятелна, групова и систематична – на равнище на виновност, което може да уточни единствено корпоративно ликвидиране или незаконна немарливост. “

Въпреки това, дали в действителност ще бъдат подхванати някакви правни дейности, остава да забележим и може да значи още едно дълго очакване за засегнатите. По-конкретно, корпоративното ликвидиране е мъчно закононарушение за наказателно гонене. От въвеждането му през 2008 година са докладвани единствено няколко десетки случая и малко от тях са свързани с NHS.

При сходен кървясъл скандал във Франция някогашният министър председател Лоран Фабиус и двама от неговите министри бяха упрекнати в непредумишлено ликвидиране. През 1999 година Фабий и различен министър бяха оправдани, до момента в който различен министър беше приет за отговорен, само че освободен. Директорът на Националния кръвен център беше наказан на четири години затвор, напомня The Guardian.

Колинс акцентира, че разликите в институционалната просвета и правната система значат, че в Обединеното кралство е по-малко евентуално да има наказателно гонене.

Разследването получи доказателства, че държавните чиновници, държавното управление и висшите лекари са знаели за казуса доста преди да бъдат подхванати дейности за оправянето му и че абсурдът е можел да бъде избегнат.

Колинс има вяра, че повода за това, което съгласно него е прикриване от държавното управление, е следната: „ Когато нещата започнаха да наподобяват по-малко комфортни, в сравнение с биха могли да бъдат, всички погледнаха през Ламанша към Франция и си помислиха: „ О, Боже, те имат наказателно гонене, ние ще се уверим, че няма опция за наказателно гонене в тази страна.

Един от най-известните обвинени по делото за корпоративно ликвидиране е Анди Бърнам, някогашен здравен секретар и кмет на Голям Манчестър.

През 2022 година той написа на претендентите за водачество на Консервативната партия: „ Министерството на здравеопазването и органите, за които дава отговор, са показали груба немарливост в продължение на пет десетилетия във връзка с сигурността на хората с хемофилия, дотам, че даже може да има учредения за молби до Кралската прокуратура за разглеждане на обвинявания в корпоративно непредумишлено ликвидиране.

Бен Харисън, началник на отдела по обществено право в Milners, който съставлява основни играчи в следствието, сподели, че фактът, че абсурдът се е случил през 70-те и 90-те години на предишния век, значи, че е малко евентуално да бъдат повдигнати обвинявания в непредумишлено ликвидиране.

Той сподели: „ На първо място, корпоративното ликвидиране се урежда от законодателството от 2007 година, което не се ползва със задна дата към времето, когато Короната се е употребила с имунитет против сходно престъпление; време, когато толкоз доста хора бяха трагично и съдбовно инфектирани. “

Въпреки това Колинс сподели, че фактът, че гибелта на жертвите е настъпила от 2007 година, може да значи, че корпоративно ликвидиране към момента е допустимо, само че повдигна въпроса по какъв начин да се накаже държавен орган като Министерството на здравеопазването.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР