Ученици от 9-ти и 11-ти клас в ПГПЗЕ Захари Стоянов“

...
Ученици от 9-ти и 11-ти клас в ПГПЗЕ Захари Стоянов“
Коментари Харесай

Ученици от две сливенски гимназии гостуваха на държавното обвинение в града

Ученици от 9-ти и 11-ти клас в ПГПЗЕ „ Захари Стоянов “ – Сливен и ППМГ „ Добри Чинтулов “ – Сливен се срещнаха с активността и функционалностите на прокурора по време на среща с държавни обвинители от Окръжна прокуратура - Сливен. Целта на беседите, извършени по самодейност на Окръжна прокуратура – Сливен, бе осведоменост на обществото и подрастващите за активността на органите на правосъдната власт и по-конкретно на прокуратурата, техните функционалности и пълномощия.

На извършените срещи административният началник - областен прокурор на Окръжна прокуратура - Сливен – Веселин Гангалов и прокурорите Ваня Белева и Виолета Калайджиева срещнаха учениците с пълномощията на прокурора и им обясниха въпросите, свързани с наказателната отговорност на лица, направили закононарушения от общ темперамент. Обсъдени бяха съответни типове закононарушения, с висока степен на социална заплаха, свързани с държането, производството и разпространяването на високорискови наркотични субстанции, трафика на хора и закононарушения срещу превоза.

Откроена бе значимостта на казуса, обвързван с войната по пътищата и нуждата от прецизно съблюдаване на плануваните в Закона за придвижването по пътищата правила. На учениците беше разяснено плануванаъа в Наказателния кодекс отговорност за ръководство на моторно транспортна средство след приложимост на алкохол и наркотични субстанции.

По време на срещите учениците бяха осведомени с разпоредбите, при които се организират следствието по наказателни каузи и правосъдното произвеждане, като беше изтъкната ролята на прокурора, както и на другите участници в правосъдния развой и привършване на делото с постановяване на съответния правосъден акт.

В резултат на извършените полемики сред магистратите от Окръжна прокуратура - Сливен и учениците от ПГПЗЕ „ Захари Стоянов “ – Сливен и ППМГ „ Добри Чинтулов “ – Сливен бе нараснала информираността и прозрачността във връзка с работата на прокуратурата. Надградена бе правната просветеност на подрастващите. Те получиха на практика познания за своите права, които да отстояват и отговорности, които да съблюдават.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР