Учени от Университета на Северна Каролина създадоха материал с мека

...
Учени от Университета на Северна Каролина създадоха материал с мека
Коментари Харесай

Учени създадоха мек и разтеглив материал, който може да генерира електроенергия

Учени от Университета на Северна Каролина сътвориха материал с мека и разтеглива конструкция, който може да генерира електричество. Устройството е проектирано за превръщане на механичното придвижване, което работи еднообразно добре в суха и течна среда. Електричеството може да се генерира от придвижването напразно, вълните, придвижването на тялото или вибрациите от моторите.

Способността за еднообразно добра работа както във въздуха, по този начин и във водата е едно от най-важните преимущества на устройството. Това стана допустимо с помощта на течната железна сплав от галий и индий. Сплавта е покрита с мек разтеглив полимерен хидрогел, който е запълнен с вода. Водата вътре в полимерното покритие съдържа разтворени соли, които се събират върху металната повърхнина и генерират електрически заряд. При разпъване повърхността на метала се усилва и към нея се притеглят повече солни йони. Към устройството са свързани електроди, посредством които генерираният заряд се събира.

Гъвкавата конструкция и опцията за разпъване вършат устройството универсално за генериране на електричество. Полимерът е мощно разтеглив, той се разтяга до пет пъти над общоприетата дължина, без да се унищожи. В хода на опитите учените са открили, че деформацията от единствено няколко милиметра е задоволителна за генериране на електричество с мощ от 0,5 mW/m². Авторите на плана признават, че този индикатор не е висок, само че е съпоставим със съществуващите аналози, които в това време не могат да работят във водна среда. Изследователите обаче сега работят над възстановяване успеваемостта на технологията.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР