Днес ще поговорим за антивирусите за Android. Толкова ли са

...
Днес ще поговорим за антивирусите за Android. Толкова ли са
Коментари Харесай

Антивирусните програми в Android: Имате ли нужда от тях изобщо?

Днес ще поговорим за антивирусите за Android. Толкова ли са нужни, колкото постоянно ни карат да имаме вяра, с цел да използваме този или оня софтуерен артикул? Нека разберем.

Както знаете, Android е отворена операционна система, която ви разрешава да инсталирате програмен продукт от трети страни от разнообразни източници. Именно тази еластичност производителите на антивирусни стратегии постоянно показват като евентуален риск, базирайки се на заканите от злотворен програмен продукт.

Зловредният програмен продукт за Android може да има необятен набор от зловредни функционалности – от банално събиране на чувствителни данни посредством следене на клавишите и кражба на файлове от устройството до цялостен надзор над инфектирания смарт телефон, в това число пускане на приложения и осъществяване на разнообразни дейности в тях.

От друга страна, антивирусите са предопределени да откриват, блокират и отстраняват тези зловредни стратегии, преди да са нанесли действителна щета. Те непрекъснато сканират смарт телефона ви за известни закани, ревизират изтеглените файлове и приложения, а също по този начин могат да ви предизвестяват за подозрителни уеб страници.

По този метод качествените антивирусни стратегии в действителност покачват равнището на отбрана на вашето устройство с Android. Въпреки това е добре да определите базовото си равнище на сигурност тук, т.е., по отношение на какво равнище антивирусната ще увеличи отбраната ви?

Всъщност, в случай че сте деликатни и внимателни до момента в който употребявате смарт телефона си, в случай че не изтегляте приложения от източници на трети страни и в случай че бързо забелязвате да вземем за пример опит за злоумишлен фишинг за да ви бъде подхвърлен злотворен програмен продукт, опасността от заразяване е минимална.

Като се изключат извънредно редките офанзиви от вида „ нулев клик “, към които може да са предразположени някои устройства, с цел да инсталирате какъвто и да е вирус на смарт телефона си, би трябвало ръчно да изтеглите и инсталирате APK файл от трета страна, който по-късно ще ви изиска дузина позволения за достъп до съставни елементи на вашата джаджа, услуги със специфични функционалности, ще изиска права на админ на устройството и така нататък

Освен че това така и така наподобява доста съмнително, вградените в системата механизми за сигурност сигурно ще открият опасността, преди да инсталирате зловредното приложение и ще му откажат нужния достъп.

В формалния магазин на Гугъл Play също е допустимо да се натъкнете на вирус, защото сходни зловредни акции от време на време се организират от хакерите, само че софтуерът от известни разработчици, който е тестван в продължение на години на процедура е ваксиниран против опасността от заразяване.

Това значи, че с цел да болестите устройството си с вирус от формалния магазин за приложения, би трябвало постоянно да инсталирате безусловно всичко на смарт телефона си, без значение от рейтинга на приложенията, техните мнения и надеждността на доставчика. Дори и освен това състояние би трябвало да имате огромен „ шанс “, с цел да попаднете инцидентно на същински злотворен програмен продукт.

При операционните системи за настолни компютри е доста по-лесно да се „ хване “ вирус, в сравнение с при Android. Например, в Windows вирусът може да бъде маскиран като съвсем всичко, като се употребява функционалността на бързите клавиши, където можете да напишете всяка връзка или команда, като в допълнение маскирате иконата като фотография, аудиофайл или офис документ. Да не приказваме за обстоятелството, че зловредният код в Windows може да бъде вграден в куп други формати, в това число.exe,.msi,.bat и други.

В Android обаче, с цел да „ хванете “ вирус, в 99,9% от случаите би трябвало да го изтеглите, инсталирате, стартирате и ръчно да му предоставите куп позволения, с цел да работят вярно всички зловредни функционалности.

С други думи, с цел да инсталирате инцидентно злотворен програмен продукт на смарт телефон с Android, би трябвало да сте извънредно упорити и да нямате никаква визия за киберсигурността. Ако сте постоянен четец на Kaldata, надали можете да бъдете характеризирани по този метод.

Може би по-възрастното потомство в действителност може да бъде „ заблудено “, само че за по-младото и цифровизирано потомство консуматори на Android попадането в сходен капан би било доста малко евентуално.

Освен това Гугъл от дълго време е внедрила в Android мощна система за сигурност, наречена Play Protect, която следи за евентуални закани и автоматизирано сканира изтеглените приложения преди да ги инсталирате. Тази защитна мярка се ползва даже за приложения на трети страни, които не са от магазина Гугъл Play. Подобни вградени решения към този момент са налични и в доста други фирмени среди, като да вземем за пример MIUI от Xiaomi.

Гугъл Play Protect

Статистиката демонстрира, че сходни системи сполучливо откриват и блокират множеството зловредни стратегии и в действителност са пълноценни антивирусни решения. Това значи, че не би трябвало да инсталирате спомагателен програмен продукт, който дава обещание невиждана отбрана на вашите данни.

Освен това антивирусният програмен продукт на трети страни постоянно е цялостен с реклами и носи повече щета, в сравнение с изгода, като способства за ускорено изтощение на батерията и закъснение на интерфейса, изключително когато става въпрос за устройства с ниска продуктивност.

В умозаключение можем да кажем, че рационалната зоркост при потреблението на смарт телефон с Android съвсем изцяло отстрани вероятността от заразяване със злотворен програмен продукт, а интегрираните антивирусни решения от Гугъл отхвърлят нуждата от приложения за битка със зловредния програмен продукт от трети страни.

Не инсталирайте съмнителни приложения от източници на трети страни, внимавайте за разрешенията, давани на приложенията, и постоянно мислете сериозно – тогава вашият смарт телефон и всички негови данни ще бъдат в сигурност.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР