Невъзможно е да си представим съвременния човешки живот без огъня.

...
Невъзможно е да си представим съвременния човешки живот без огъня.
Коментари Харесай

Защо на Земята в продължение на милиарди години не е имало огън

Невъзможно е да си представим актуалния човешки живот без огъня. На първо място, той ни е нужен за топлота – да вземем за пример, огънят е нужен в топлоелектрическите централи, с цел да се създава сила. Използваме огъня и за загряване на вода и подготвяне на храна, тъй като без термична обработка храната може да бъде рискова, защото съдържа бактерии и по-големи паразити. Преди изобретяването на електричеството огънят е бил единственият източник на светлина през нощта и се е употребявал и за заплашване на хищниците.

Човек може да си намерения, че огънят е събитие, което съществува на Земята през цялото време на съществуването на планетата. Но в реалност това надалеч не е правилно и огънят не е съществувал от милиарди години. Сега ще разкажем в резюме, само че в детайли за аргументите за неналичието на огън на праисторическата Земя.

Преди милиарди години Земята е била непригодна за възникването на огън

На кои планети има огън

Според обявата на научното издание IFL Science планетата Земя е единствената планета, на която в миналото е горял огън. Най-горещата планета в Слънчевата система е Венера и на повърхността ѝ има доста вулкани, само че на нея в никакъв случай не е имало същински пожар. Огън няма и на Меркурий, Юпитер и нито на една от другите планети към нашата звезда.

Земята е единствената планета в Слънчевата система, на която е зародил същински огън

Учените са на мнение, че в продължение на милиарди години на Земята също не е имало огън. Разбира се, планетата ни е била доста гореща поради изобилието от вулкани, само че от устията им е изригвала единствено нагорещена магма. Но по време на изригванията не е имало пожари. Науката разполага с безапелационни доказателства, че в продължение на милиарди години на Земята огънят просто не е могъл да гори.

Какво е належащо, с цел да възникне огън

Както е известно, огънят е резултат от химична реакция и за възникването му са нужни строго избрани условия. Основният фактор за поддържане на горенето е съществуването на О2, а през първите милиарди години след образуването на Земята този газ е бил сериозно малко в атмосферата.

Така да вземем за пример преди към 2,4 милиарда години земната атмосфера е била гъста мъгла от метан. Този състав се е дължал на появяването на бактериален живот на планетата. След това на планетата са се появили цианобактерии, които са се научили да създават сила от слънчевата светлина. При този развой те са отделяли О2 в атмосферата. Но концентрацията му към момента е била задоволително ниска, с цел да поддържа горенето. Освен това в древността множеството земни материали са били прекомерно влажни и плътни, с цел да могат да стартират да горят.

Преди милиарди години Земята е била гореща, само че същински огън не е съществувал

Точното време на пораждане на огъня на Земята не е известно на учените. Съдейки по античните остатъци, това се е случило някъде през интервала ордовик, преди към 470 милиона години. Тогава на повърхността на нашата планета са се появили първите растения – мъховете. Те произвеждали доста повече О2 от цианобактериите, тъй че на нашата планета към този момент е имало по-благоприятни условия за пораждане на огън.

Най-старите остатъци от дървени въглища, които подсказват за съществуването на огън на Земята, са се образували преди 420 милиона години. Но първите огромни пожари на нашата планета са почнали едвам преди 383 милиона години, тъй като до тогава концентрацията на О2 в земната атмосфера е варирала в необятни граници.

Как хората са се научили да палят огън

Кога тъкмо хората са се научили да палят огън, учените също не знаят. Съществуват доказателства, че огънят е открит преди към 1 милион години, само че към тази информация би трябвало да се отнасяме скептично.

Как нашите предшественици са се сдобили за първи път с огън също е огромна мистерия. Съществува съмнение, че те са взели огъня от естествени източници като мълнии, вулкани и така нататък Те са подпалвали пръчки, а по-късно са пренасяли огъня в своите местообитания и са се опитвали по всевъзможен метод да го запазят. След това биха могли да предадат този огън на други групи хора, само че това е единствено едно разумно съмнение без нито едно научно доказателство.

Откриването на огъня е един от главните преломни моменти в човешката история

Друга известна версия гласи, че античните хора са можели да възпламенят огън, като са търкали две сухи дървени пръчки една в друга. При този развой се получава топлота и даже искри, които подпалват сухите листа в близост. Нашите предшественици също са можели да употребяват кремък, с цел да създават искри.

Хората са се научили да палят огън в една част на света и по-късно по някакъв метод са предали това познание на другите. Досега учените считаха, че групи от антични хора са почнали да контактуват между тях преди към 70 000 години и точно по това време са почнали интензивно да популяризират методите за приемане на огън. Но неотдавна холандски учени оповестиха, че това се е случило доста по-рано, преди към 400 000 години. По това време интелигентният човек, който се счита за откривател на културата и обществото, даже още не се е появил и не е съществувал.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР