Учени от университета на Глазгоу, Великобритания, съвместно с колеги от

...
Учени от университета на Глазгоу, Великобритания, съвместно с колеги от
Коментари Харесай

Изследване: Маймуните са запалени меломани

Учени от университета на Глазгоу, Англия, взаимно с сътрудници от университета " Аалто " във Финландия са открили, че маймуните са запалени меломани , оповестява уеб сайтът на образователното заведение.

За задачите на проучването е създаден специфичен " маймунски медия плеър ", който дава опция на животните да избират сред видео и звукови файлове. Оказва се, че приматите избират повече да слушат , в сравнение с да гледат. 

Плеърът е най-новата разработка в продължаващите проучвания в региона на обогатяването на средата в зоологическите градини, провеждани от експерти по взаимоотношението сред животни и компютри. 

Дейностите за обогатяване на животните в зоологическата градина са значими за поддържане на тяхното физическо и психическо здраве и възстановяване на качеството им на живот. 

Някои зоологически градини към този момент употребяват компютърно основани интерактивни системи за обогатяване на средата на примати като горили, шимпанзета и орангутани. Системите със сензорни екрани са проектирани да забавляват и ангажират животните с взаимоотношения, с цел да подтикват познанието по способи, сравними с действия, които те биха могли да правят в дивата природа.

В актуалното проучване експертите са решили да проучат по какъв начин три маймуни от типа белолик саки от зоопарк в Хелзинки ще реагират на опцията да задействат аудио или образни тласъци при поискване, сходно на Спотифай или Нетфликс, предопределени за примати. Системата е първата по рода си, която предлага на маймуните опция за избор на тласъци.

За задачите на проучването в заграждението им са били сложени специфични тунели от дърво и пластмаса , снабдени с екрани и инфрачервени датчици. Минавайки около тях, маймуните са задействали видео или аудио, които са се възпроизвеждали, до момента в който животното остава на място.

След като са били подготвени да взаимодействат с устройството, маймуните са били два пъти по-склонни да задействат аудио, в сравнение с видео. От звуците животните са посочили желание към дъжд и трафик , а от видеото - към записи от морското дъно.  
Основната цел на изследването е да се откри какъв тип наличие избират маймуните, с цел да може по-късно то да се употребява за обогатяване на средата в загражденията им.

" Взаимодействието сред животни и компютър към момента е нова област на проучване. Данните, които събрахме в това изследване, ще бъдат част от по-нататъшните разработки. Крайната ни цел е да разберем по какъв начин маймуните подхождат към компютърните системи и по какъв начин ги възприемат, с цел да подобрим изискванията им на живот ", изясняват учените.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР