Мистерията около създаването на едно от най-известните произведения на живописта,

...
Мистерията около създаването на едно от най-известните произведения на живописта,
Коментари Харесай

Историк идентифицира града, където е нарисувана Мона Лиза

Мистерията към основаването на едно от най-известните творби на живописта, картината „ Портрет на Мадам Лиза дел Джокондо “, по-известна като Мона Лиза, преследва историци и откриватели през миналите 500 години. Откакто Леонардо да Винчи е нарисувал своя шедьовър, има забележителен спор по отношение на фона на картината и дали гледката е била измислена или нарисувана на съответно място в Италия. Геологът и ренесансовият историк на изкуството Ан Пицорусо показа своята версия за това къде е рисувал художникът платното.

Използвайки и двете си области на опит, Пицорусо проучва фона на картината и счита, че тя може да е нарисувана в живописния град Леко, ситуиран на брега на езерото Комо, пише The New York Post.

Според нея мостът Azzone Visconti в Леко, издигнат през 14 век, е същият като този на фона на фотографията. Това е и регионът в югозападните Алпи, за който се знае, че Да Винчи е посетил.

„ Сводестият мост беше на всички места в Италия и доста от тях изглеждаха сходни. Невъзможно е да се дефинира точното местонахождение единствено от моста. Всички приказват за моста и никой не приказва за геологията. Историците на изкуството споделят, че Леонардо постоянно употребява въображението си, само че можете да дадете тази фотография на всеки геолог в света и той ще каже същото, което аз споделям за Леко, в този момент даже и негеолог може да види приликите “, изясни специалистът.
 Мона Лиза, Джоконда, Леонардо да Винчи Мона Лиза - шедьовър на международната живопис
Пицорусо твърди, че варовиковите планини в Леко са изумително сходни на сиво-белите скали, изобразени в картината на художника. За да удостовери теорията си, тя сама посети Леко.

„ От бележниците му знаем, че е прекарал доста време в изследване на региона на Леко и региона по на север. “

Други историци в предишното твърдяха, че картината е нарисувана в дребното градче Бобио или провинция Арецо, където има сходни мостове. Бившият съветник по творчеството на Леонардо да Винчи в Лувъра, Жак Франк, обаче сподели, че „ не се съмнява нито за секунда “, че Пицорусо е права в своята доктрина, като се имат поради отличните й знания за геологията на италианската страна.

В работата си Ан преди този момент изследва дали Да Винчи е нарисувал и двете версии на Мадоната от скалите, които са изложени настрана в Лувъра в Париж и Националната изложба в Лондон.

До 2010 година се смяташе, че картината в Националната изложба е дело на един от помощниците на Да Винчи. Въпреки това, след в детайли изследване, Пицорусо стигна до заключението, че може би Да Винчи е нарисувал цялата картина самичък. Тя възнамерява да показа своите доказателства на геоложка конференция в Леко.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР