Май е идеалният месец да организирате хладилника си и да

...
Май е идеалният месец да организирате хладилника си и да
Коментари Харесай

Диетолози посочиха 5 храни, които трябва да ядете през май

Май е идеалният месец да организирате хладилника си и да го напълните с разнообразието от пресни артикули, които късната пролет и ранното лято може да предложи. Всички сезонни храни съдържат значими хранителни субстанции, само че има някои изключително здравословни храни, които диетолозите предлагат. 

Репички
 Репички на масата Снимка: Freepik
Сега е идеалният миг да добавите този лют зарзават към листата си за извършване на покупки, написа Eating Well. „ Освен че е красиво и ароматно, то е и питателно “, казва Рахаф Ал Бочи. Репичките са богати на хранителни субстанции като витамин С, калий и мед, а също по този начин имат антимикробни, противоракови и антиоксидантни свойства, които предизвикват цялостното здраве.
„ Репичките могат да се употребяват пресни независимо или в салата за пресен, хрупкав и ободрителен усет “, споделя Бочи. „ Или може да се изпекат във фурната за карамелизирано, подсладено допълнение към вашите ястия. “ Още положителни вести: Зелените репички също са годни за консумация и са питателни и специалистите предлагат да ги добавите към салата или да ги сотирате с чесън за бърза зелена гарнитура.Череши  Снимка: Pixabay
Черешите са освен вкусно лакомство, само че и имат голяма хранителна стойност. Първо, една порция череши от 1 чаша съдържа 3 грама фибри, които оказват помощ за всичко – от контрола на кръвната захар до здравето на червата и сърцето. Черешите също са богати на антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, които са потребни за попречване на развиването на хронични болести, защищават от прибързано стареене и усъвършенстват здравето на сърцето, казва д-р Мелиса Рене.
Гъби смръчкули
Ако към момента не сте ревизирали отдела за артикули в хранителния си магазин или фермерския пазар, в този момент е моментът. Печурките и гъбите портобело са разполагаем целогодишно, само че могъщата смръчкула е налична едвам през май, казва Грейс Дероча, RD.

„ Въпреки че точното им наличие на хранителни субстанции може да варира “, споделя Дероча, „ те нормално са с ниско наличие на калории и мазнини и с високо наличие на протеини и фибри. “ Те също по този начин съдържат доста витамини и минерали, в това число витамин D, цинк, мед и желязо. Освен това смръчкулите съдържат антиоксиданти и имат евентуални противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства.
Моркови  Снимка: Freepik
Въпреки че морковите се оферират целогодишно, тези оранжеви зеленчуци са най-сладки през май, казва Ангел Планелс, MS, RDN , представител на Академията по хранене и диететика. Морковите съдържат бета-каротин, каротеноид, който тялото трансформира във витамин А и по-късно употребява за всичко - от поддържане на имунната функционалност до евентуална отбрана против заболявания и някои типове рак. Планелс прибавя, че морковите - с съвсем 4 грама фибри на 1 чаша сурови моркови - обезпечават спомагателна изгода от подпомагането на регулирането на чревната пъргавина.

По-малките моркови нормално са по-сладки, тъй че им се насладете сурови. По-големите моркови могат да бъдат нарязани на тънки филийки за салата или бързо сварени, с цел да се резервира хрупкавата им текстура.
Аспержи  Снимка: Freepik
Популярността на този пролетен зарзават доближава своя пик през май, тъй че вземете гроздове с твърди стъбла и ярки, плътни върхове, с цел да им се насладите. Аспержите са добър източник на витамин С и фибри, а също по този начин са отличен източник на витамин К, споделя основният готвач Аби Гелман, RD . Освен това, аспержите са с доста ниско наличие на калории, единствено с 38 калории на 1 чаша варена порция.

Гелман предлага приготвянето на аспержите да е просто: „ Просто залейте с екстра върджин зехтин, сол и черен пипер и печете на 425°F за 20 минути. “ Ако търсите други способи да се насладите на аспержите, Гелман предлага да ги изпечете на скара. Не забравяйте да съхранявате аспержите вярно, с цел да удължите периода им на валидност. „ Просто го поставете в чаша с малко вода, покрийте краищата с найлонова торбичка и съхранявайте в хладилника “, споделя тя.
Да се ​​наслаждавате на храната си в нейната оптималната прохлада, значи, че извличате максимума от нея във връзка с усет и хранителна стойност.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР