Хората се поздравяват с думи, ръкостискане и помахване или целувка.

...
Хората се поздравяват с думи, ръкостискане и помахване или целувка.
Коментари Харесай

Какви са начините, по които се поздравяват слоновете

Хората се поздравяват с думи, здрависване и помахване или целувка. За разлика от тях слоновете употребяват необятен набор от сигнали , които комбинират според от вниманието, което получават от своите себеподобни, заяви Агенция Франс Прес.

Екип от Катедрата по поведенческа и когнитивна биология към Виенския университет разказва в сп. Communications Biology разнородните сигнали, с които " слоновете се поздравяват един различен със характерни жестове и вокализации ". Те са ориентирани към даден субект и тяхната модалност зависи от положението на образното внимание на получателя.

Трудността да се следи от близко самостоятелното държание в група диви слонове довежда откривателите до дребна колония от девет отчасти затворени саванни слона , мъжки и женски, в резервата " Джафута " в Зимбабве. Учените стартират със съставянето на репертоар от информационни сигнали на животните. Те включват акустични сигнали (сред които най-често срещано е ръмженето), образни сигнали (по-специално придвижвания на ушите, главата и опашката), тактилни сигнали (чрез търкане или контакт сред тях), обонятелни сигнали (като уриниране или тайни от жлезите) и даже сеизмични сигнали (с удари с крайник по земята).

След това екипът записва и кодира повече от 1200 сигнала, една пета от които са вокализации, по време на общо 89 срещи, регистрирани в продължение на два месеца. Обонятелни сигнали, свързани с уриниране, дифузия или секреция от жлези, са налице в съвсем три четвърти от срещите.

При тези срещи постоянно е имало композиция от сигнали, като най-често срещаната е комбинация от ръмжене и пърпорене с уши , следвана от ръмжене, съпроводено с неподвижни уши.

В дивата природа мъжките избират да употребяват хоботите си и да ги насочват към ароматичните органи (задните или темпоралните жлези на главата) или единствено да ръмжат и хъркат. В резервата мъжките са се държали по-скоро като женските: със " комплицирано другарство ", съчетаващо няколко сигнала и засилващо хипотезата на откривателите, че сходно държание " служи за подсилване на обществените връзки ". 

Съществен аршин за определянето на една връзка като преднамерена е тя да е ориентирана към избрана публика. Учените обаче още не могат да кажат дали поредността на сигналите има някакво значение. 

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР