Какви са причините за високите цени на храните? Обикновено причината

...
Какви са причините за високите цени на храните? Обикновено причината
Коментари Харесай

Кои са най-скъпите храни в света

Какви са аргументите за високите цени на храните? Обикновено повода е дефицитът. Някои плодове и зеленчуци могат да се отглеждат единствено в доста характерни райони, което прави доставките лимитирани. Други пък би трябвало да се отглеждат деликатно, с цел да дават отговор на строги условия, с цел да се класират измежду най-хубавите от най-хубавите.

Отличните съставки са в основата на всяко необикновено ядене, по тази причина си коства да знаете какво има - даже и на висока цена. Този лист включва някои от най-скъпите храни в света , само че имайте поради, че цените могат да варират доста през другите сезони и в другите страни!

Говеждо месо Кобе

Кобе е специфичен тип говеждо месо, което се добива от говедата от породата Wagyu. За да се дефинира като Кобе, добитъкът би трябвало да е роден, отгледан и обработен в японската префектура Хього в Западна Япония. Говедата се хранят с храна, богата на зърнени култури, което способства за по-високото им наличие на мазнини и нежната им текстура. Месото, което се получава, би трябвало да има висока степен на мраморизация и качество на месото, с цел да получи обозначението " Кобе ".

Стандартите са толкоз строги, че всяка година на пазара се оферират единствено 3 000 до 4 000 глави говеда от породата Кобе!
В Съединените щати говеждото месо Кобе може да коства от 25 до 50 $ за унция - а в заведенията за хранене и повече. В COTE Miami да вземем за пример една унция говеждо Кобе коства 76 $. При толкоз безценен протеин приготвянето му е най-добре да се остави на подготвени кулинари!

Бели трюфели

Белите трюфели, известни още като трюфели Алба, са един от най-скъпите типове трюфели в света. Трюфелите са ядливи спори на тип подземни гъби. Белите трюфели имат мощен, земен усет с нотки на дъб и чесън. Те постоянно се стриват върху подготвени ястия като паста, ризото или яйца.
Белите трюфели се срещат най-вече в региона на Пиемонт в Италия, както и в някои елементи на Хърватия и Словения. Но за какво са скъпи? Заради метода им на развъждане. За да порастват, гъбите на трюфелите се нуждаят от специфична връзка с корените на дърветата. Гъбите оказват помощ на дърветата да събират вода и минерали, а дърветата хранят трюфела със захари. Трюфелите разчитат и на горските животни, които ги изяждат и популяризират спорите им за размножаване. Тази особена взаимозависима връзка е доста мъчно да се пресъздаде в дивата природа, заради което трюфелите се отглеждат най-вече с фуражи, а не с култури.
Ето за какво те са толкоз редки - и затова толкоз скъпи. Една унция бели трюфели може да коства над 250 $.

Хайвер от белуга

Хайверът е първокласна храна, която се създава от хайвера или яйцата на есетровите риби. Хайверът нормално се сервира като предястие, нормално върху препечени филийки, и постоянно се съпровожда от заквасена сметана, лук и лимон.
Най-скъпият тип хайвер е хайверът от белуга, който се добива от есетра белуга. Тази огромна риба постоянно тежи близо 600 кг, само че най-голямата записана в миналото е тежала 3 463 кг!

Известността на хайвера от белуга е неподходящо развиване за популациите на есетровите риби. Видът е подложен на несъразмерен лов на риба, което води до включването му в листата на сериозно застрашените типове. Това докара до внезапно повишаване на цените на хайвера. А в Съединени американски щати вносът на хайвер от белуга е неразрешен заради опасността от изгубване на белугата.
Но в случай че ви се прииска хайвер, можете да се сдобиете с отгледан в Съединени американски щати хайвер от белуга от Sturgeon AquaFarms в северната част на Флорида. Той ще ви коства 830 $ за 28 грама (около една унция) от техния пазар на дребно.

Шафран

Шафранът е фалшификация, която се създава от изсушената тичинка на цветето шафранов крокус. Той има неповторим усет и мирис, който постоянно се разказва като пъстър, меден и леко горчив. Отглежда се най-вече в Иран и е постоянно срещана съставна част в иранските, мароканските и индийските ястия. Ще го откриете в предписания за ризото, паеля и буябес.

Шафранът е най-скъпата фалшификация в света по тегло, заради трудоемкия развой на събиране. От всеки цвят на крокус се получават единствено три влакна шафран и те би трябвало да се отстраняват една по една благодарение на пинсета.
Към 2023 година шафранът се продава на дребно сред 10 и 20 $ за грам. Ако е по-малко от 10 $ за грам, евентуално е фалшификат като нишките от царевична коприна или шафран. Тези имитации нормално не са нездравословни, само че и няма да обезпечат търсения от вас мирис.
Въпреки че е доста скъпо на грам, малко количество стига за доста време.

Гъби мацутаке

Гъбите мацутаке са високо ценени в японската кухня и са един от най-скъпите типове гъби в света. Те имат мощен, земен мирис и твърда, месна текстура. Събират се през есента и могат да се употребяват сурови или сготвени в разнообразни ястия, като супи, яхнии и оризови ястия.
Тези огромни гъби произлизат от Япония, само че се срещат и в някои елементи на Китай, Корея и северозападния район на Тихия океан в Съединени американски щати. Подобно на трюфелите, те не могат да бъдат надеждно отглеждани. Вместо това те се събират от корените на червени борове.
За страдание един тип кръговиден червей поврежда боровите дървета, от които гъбите се нуждаят, с цел да порастват. В резултат на това през последните седем десетилетия добивът на тези гъби внезапно е намалял, което е довело до внезапно повишение на цената им. Цената на тези специфични гъби може да доближи до 1000 $ за кг!

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР