Учени от Съединените щати създадоха малки биологични роботи, наречени антроботи“,

...
Учени от Съединените щати създадоха малки биологични роботи, наречени антроботи“,
Коментари Харесай

Малки роботи, направени от човешки клетки, лекуват увредена тъкан

Учени от Съединените щати сътвориха дребни биологични роботи, наречени „ антроботи “, от човешки трахеални кафези.

Изследването е извършено в лабораториите на професора по биология Майкъл Левин в Университета “Туфтс ” по изкуствата и науката, взаимно с Университета на Върмонт и Институтът Вайс към Харвардския университет. Той е оповестено в Advanced Science и разказва по какъв начин антиботите се движат по повърхности и доближават до невроните.  

Замърсяването с пластмаса става все по-голям проблем за планетата и индивида

Тези многоклетъчни роботи са необятни колкото косъм. Проучването демонстрира, че клетките имат способността да доближават до повредените зони на невроните в лабораторни условия.

Въз основа на по-ранни проучвания на ксеноботите (самовъзстановяващи се микророботи), това изследване разкрива, че антроботите могат да бъдат основани от възрастни човешки кафези без генетична трансформация.  

„ Антроботите са първите изцяло клетъчни живи биологични роботи, формирани от човешки кафези. Всичко това са живи биологични кафези с присъща дарба да работят като машина “, сподели Гизем Гумуская от Университета “Тъфтс ”.

Български академик взема задоволително доста проби от ледения континент

Антроботите се придвижват благодарение на реснички, дребни косъмчета по повърхността им, имитиращи кожни кафези на лигавицата от трахеята. Тези реснички, служат като задвижваща система за антроботите, позволявайки им да се движат сами.

Изследването, ръководено от професор Майкъл Левин, откри, че антроботите, направени от възрастни човешки трахеални кафези, могат да се движат самостоятелно и да предизвикват растежа на невроните, без да модифицират своята ДНК. 

Гумуская сподели, че антроботите са помогнали за лечението на „ рани “, основани в култивирани неврони.

При 73% от пациентите, подложени на новото лекуване, ракът не се е върнал или популяризирал

„ Показахме, че антроботите могат да се движат от повредени човешки нервни кафези и да възстановят нервите в границите на три дни “, сподели тя.

Все още не е ясно по какъв начин тъкмо антроботите предизвикват растежа на невроните.

Предимствата на потреблението на човешки кафези включват минимизиране на риска от имунни реакции, защото ботовете могат да бъдат конструирани от личните кафези на пациента.

13-годишната Алиса е първата, подложена на „ базово редактиране “

Антроботите могат да живеят няколко седмици, което демонстрира, че могат елементарно да се всмукват още веднъж в тялото, откакто изпълнят дилемите си.

Изследователите плануват разнообразни приложения на антроботите, в това число изчистване на натрупването на плака при пациенти с атеросклероза, възобновяване на повредените нерви на гръбначния мозък или ретината, различаване на бактерии или ракови кафези.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР