Учени от Китай са решили да преоткрият обикновената лампа с

...
Учени от Китай са решили да преоткрият обикновената лампа с
Коментари Харесай

Китайски учени наново изобретиха лампата с нажежаема жичка

Учени от Китай са решили да преоткрият елементарната лампа с нажежаема жичка, с която доста хора са привикнали. Според създателите на плана потреблението на качествено нови материали е дало опция да се сътвори „ осветително устройство с нажежаема жичка с фотонна рециркулация„, нараснала енергийна успеваемост и продължен експлоатационен живот. В тези връзки това откритие превъзхожда светодиодните лампи, като в същото време резервира непрекъснатия набор на светлината на нажежаемата жичка, която е безвредна и приятна за човешкото око.

През миналите няколко години човечеството бързо мина от обичайните лампи с нажежаема жичка към LED лампите, които употребяват неведнъж по-малко електрическа сила. Високите излъчвания на въглероден диоксид, който се употребява единствено от силата за осветяване сформира към 10% от нездравословните излъчвания а атмосферата. Въпреки своите преимущества светодиодните аналози не оферират същата акуратност на слънчевия набор като елементарните крушки с нажежаема жичка. Освен това в редица светодиодни лампи се употребяват спомагателни субстанции за разширение спектъра на лъчение, само че това води до отделянето на топлота. В сходни случаи се постанова да се избира сред енергийната успеваемост и необятния набор на лъчение на забележимата светлина.

Китайските учени са решили да подходят по различен метод. Те са основали напълно ново устройство, в което се употребява същия способ за лъчение на фотони като в стандартните лампи – нажежаема жичка. Авторите са нарекли своята разработка „ Photon Recirculating Incandescent Light Device “ (PRILD) – устройство за осветяване с фотонна рециркулация на нажежаемата жичка, което разказват в детайли в публикация, оповестена в Science Advances.

В новата осветителна лампа елементарната волфрамова нажежаема жичка е сменена с по този начин наречения термичен излъчвател на Янус (Janus). Това е двуслойна тънка лента от въглеродни нанотръби, която китасйките учени назовават черен излъчвател и хексагонален борен нитрид, наименуван надлежно бял излъчвател. Стъклената колба на елементарната електрическа крушка е сменена с керамичен корундов резонатор. Под черния излъчвател в разрез в резонатора има кварцов прозорец, който играе ролята и на филтър, промокаем забележимата светлина и отразяващ обратно инфрачервеното и ултравиолетовото предавания.

Споменатата в името на устройството скица за рециркулация работи по следния метод: белият излъчвател генерира светлинни лъчи във забележимия диапазон и има доста едва лъчение в близкия инфрачервен и ултравиолетовия диапазон. Това, взаимно с резонатора, който отразява необятен набор фотони, образува вътрешен кръг на рециркулация на фотоните, която възвръща загубите от разсейването на силата навътре в устройството. Направеният от въглеродни нанотръби черен емитер има коефициент на лъчение близо до единица във забележимия и инфрачервения диапазони.

И най-после, кварцовият прозорец пропуща единствено цялостния светлинен набор, отразявайки ултравиолетовото и инфрачервеното лъчение назад в резонатора, които по-късно се гълтам от черния излъчвател. Тестовете демонстрират, че в съпоставяне със всеобщо употребяваните през днешния ден светодиодни осветителни лампи, това устройство има 25% по-висок КПД, към 50% по-висока успеваемост и над три пъти по-дълъг софтуерен живот. Едновременно с това тази осветителна лампа има отмерено лъчение в целия забележим диапазон, което е особено за остарелите към този момент елементарни лампи с нажежаема жичка.

Няма информация за цената на тази новаторска осветителна лампа.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР