Бизнесът на SpaceX със сателитен интернет Starlink ще стане печеливш

...
Бизнесът на SpaceX със сателитен интернет Starlink ще стане печеливш
Коментари Харесай

Очакваше се: редица експерти заявиха, че Starlink ще стане печеливша още през тази година

Бизнесът на SpaceX със сателитен интернет Starlink ще стане печеливш още през 2024 година, твърди изследователската компания Quilty Space. SpaceX е съумяла да сътвори поток от облаги пет години след изстрелването на първата си партида от 60 спътника.

Компанията е извела в орбита към 6 хиляди спътника, от които повече от 5,2 хиляди се употребяват за даване на търговски услуги. Броят на потребителите на услугата е достигнал 2,7 милиона души в 75 страни и райони. През април-май тази година Starlink стартира да работи в Албания, Микронезия и Уругвай.

Quilty Space уточни, че действителните финансови резултати на Starlink остават поверителни. Поради това компанията е построила модел за оценка на рентабилността на услугата. Първо, откривателите оцениха приходите. Анализаторите пресметнаха, че до края на 2024 година приходите ще набъбнат до 6,6 милиарда $ – двойно повече спрямо 2023 година Четири години преди този момент Starlink не е имала никакви доходи.

Съоснователят на Quilty Space Крис Куилти разгласи финансовите резултати на компанията за 2022-2024 година за зашеметяващи. Той предлага те да бъдат обсъждани в подтекста на евентуалното обединение на двата най-големи оператора на геосателити – SES и Intelsat. Общите доходи на двете компании ще бъдат към 4,1 милиарда $.

SpaceX е съумяла да откри надзор върху разноските. Дружеството създаде инфраструктурата за доста по-малко пари от своите съперници. Цената на един сателит версия 1.0 е към 200 000 $.

Директорът на Quilty Research Кейлъб Хенри отбелязва, че компанията е постигнала такива резултати с помощта на серийното произвеждане на спътници.

Quilty счита, че в края на тази година EBITDA на Starlink ще доближи 3,8 милиарда $, а финансовите разноски ще възлязат на 3,1 милиарда $. Около 600 млн. $ ще бъдат чистата облага на компанията.

Интересно е, че в проучването на Куилти не е взет поради бизнесът на SpaceX – Starshield, който създава наблюдателни спътници за американската войска.

Гигантската ракета на SpaceX, Starship, ще може да доставя спътниците Starlink версия 3.0. Апаратите са доста по-големи от предходните итерации. Те обезпечават опция за директна връзка с мобилните устройства, като отстраняват нуждата от потреблението на каквито и да било терминали.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР