Според последните тенденции жените получават повече инсулти и в по-ранна

...
Според последните тенденции жените получават повече инсулти и в по-ранна
Коментари Харесай

Жените получават повече инсулти и в по-ранна възраст, отколкото мъжете

Според последните трендове дамите получават повече инсулти и в по-ранна възраст, в сравнение с мъжете. Това сподели доктор Георги Георгиев, заместник-председател на Асоциация за инсулт и афазия по време на полемика „ Инсултът-поглед в черната кутия “.

Дискусията е проведена от асоциацията, в партньорство с Българското сдружение по инсулт. По думите му вероятната причина за това е по-кратката дълготрайност на живота измежду мъжете, само че анализите ще бъдат осъществявани след време.

При съществуване на инсулт, кръвоснабдяването в дадена част на мозъка стопира, а наранена област не действа обикновено, в резултат на което човек губи дарба да приказва, да схваща другите, да се ориентира в пространството, да пази равновесие и други, сподели още лекарят.

Риск за инсулт има във всяка възраст, сподели още той и уточни, че най-малкият пациент е на 2,6 година

Рисковите фактори за поява на инсулт са високо кръвно налягане – над 140/90, диабет, тютюнопушене, несъразмерна приложимост на алкохол, на някои опиати, липса на придвижване и затлъстяване, приложимост на комбинирани контрацептиви, предсърдно мъждене, предишни миниинсулти, втвърдяване на кръвта. По думите му България е в челната статистика за следващи инсулти, след към този момент настъпил подобен случай.

Гневът усилва риска от инфаркт или инсулт

Инсултът се разпознава по няколко признака - провисване на единия ъгъл на устата, който се появява при съвсем 100% от случаите, изтръпване или уязвимост в едната или в двете ръце, нарушаване в говора. Ако човек не може да се усмихне, не може редом да задържи ръцете си изпънати напред или не може да повтори просто изречение, е основателна причина да се потърси лекарска помощ, даже при поява единствено на един от признаците. Възможно е проявата на инсулт да бъде изразена и посредством засягане на зрението, добави лекарят. Ако признаците на инсулт бъдат разпознати и се работи бързо, може да бъде избавен човешки живот, подсети доктор Георгиев.

Инсултът може да настава постъпателно, последователно влошавайки се, с разнообразни изяви – гадене, повръщане, главоболие, като е допустимо признаците да се развиват в границите на ден-два, добави той.

Инсултите са два типа – хеморагичен, когато има спукан кръвоносен съд в мозъка, и исхемичен, когато се следи задръстване на кръвоносен съд, като хеморагичните инсулти са към 15% от случаите на инсулт, уточни още доктор Георгиев, предава Българска телеграфна агенция.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР