Според медицински експерти новата технология може да спаси живота на

...
Според медицински експерти новата технология може да спаси живота на
Коментари Харесай

Първият човек, на когото бе трансплантиран бъбрек от генетично модифицирано прасе, почина два месеца по-късно

Според медицински специалисти новата технология може да избави живота на милиони хора.

Ричард „ Рик “ Слейман, първият човек в света, получил бъбрек от генетично модифицирано прасе, умря на 62-ата си година. Уникалната интервенция по ксенотрансплантация е осъществена през месец март тази година в Масачузетската обща болница.

Хирурзите са били изправени пред сложна задача – да трансплантират орган от филогенетично далечен донор и да избегнат отменяне. За тази цел прасето е подложено на генетични модификации, целящи да понижат риска от имунен отговор от страна на реципиента. Лекарите се надяваха, че трансплантираният бъбрек ще служи на Слайман най-малко две години.

Въпреки злощастния резултат лекарите считат опита за огромна крачка напред. Той потвърждава фундаменталната опция за потребление на ксеногенни органи за лекуване на хората и ще помогне за развиването на обещаващата област на ксенотрансплантологията. Само в Съединени американски щати стотици хиляди хора, нуждаещи се от трансплантация, са в листата на чакащите, а донорите животни могат да спасят доста животи.

Трансплантационният екип на болничното заведение изрази дълбоки съболезнования на фамилията на Слайман, като акцентира, че няма доказателства, които да сочат причинно-следствена връзка сред гибелта му и трансплантацията на органа.

Слайман става първият жив човек, на който е направена такава интервенция. Преди това свински бъбреци са били трансплантирани единствено краткотрайно на донори в мозъчна гибел. Двама души получиха сърдечни трансплантации от свине, само че и двамата починаха в границите на няколко месеца след интервенцията.

Слайман към този момент е претърпял трансплантация на бъбрек през 2018 година, само че се е наложило предходната година да се върне на диализа заради затруднения. Лекарите предложили трансплантация на бъбрек от прасе, откакто се появили затруднения, които претендирали чести процедури. Семейството на пациента изрази признателност към лекарите за напъните, които са им разрешили да прекарат спомагателни седем седмици с Рик, и тези мемоари ще останат с тях вечно.

Слайман се съгласява на интервенцията с вярата да даде късмет на хиляди нуждаещи се от тази животоспасяваща трансплантация. Целта му е реализирана, а вярата и оптимизмът му ще живеят постоянно. Резултатите от тази неповторима интервенция ще бъдат един скъп опит за здравната общественост в развиването на ксенотрансплантацията.

Ксенотрансплантацията е присаждане на кафези, тъкани или органи от животни на хора. Напоследък се употребяват свине, чиито органи са модифицирани, с цел да наподобяват оптимално човешките.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР