Турция ще помогне за задоволяването на нуждите на Балканите от

...
Турция ще помогне за задоволяването на нуждите на Балканите от
Коментари Харесай

Чавушоглу: Турция ще помогне за задоволяването на газовите нужди на Балканите тази зима

" Турция ще помогне за задоволяването на потребностите на Балканите от газ тази зима ". Това съобщи външният министър Мевлют Чавушоглу при откриването на срещата на върха на самодейността " Отворени Балкани " в Белград, столицата на Сърбия.
" Войната в Европа е сигнал за пробуждане. Виждаме какъв брой сме уязвими към разнообразни разтърсвания. Зимата наближава ", съобщи външният министър, представен от " А Нюз ".
" Енергийната и продоволствената сигурност се трансфораха в общи провокации. Няма друга рецепта с изключение на солидарността. Като Турция продължаваме да вършим всичко допустимо за безпроблемното осъществяване на Истанбулската договорка за зърното. Също по този начин вършим всичко допустимо, с цел да помогнем на нашите балкански съседи в обезпечаването на потребностите им от газ за зимата ", добави той, като се базира и на постигнатата в Истанбул през юли тази година договорка за деблокиране на украинския експорт на зърно.
Чавушоглу също по този начин разкритикува Европейския съюз във връзка с разширението.
" Ние преглеждаме самодейността " Отворени Балкани " като мост сред Балканите и Европейски Съюз. В предишното разширението е било измежду най-успешните политики на Европейски Съюз. Но Европейски Съюз стана затворен в себе си, а тесни политически ползи превзеха дневния ред на разширението ", сподели той. " Никой не може да предложи положително пояснение за какво Северна Македония и Албания чакат толкоз дълго. Ние поздравяваме и двете страни за началото на договарянията за присъединение. "
Относно последните събития в района Чавушоглу акцентира, че Турция ще продължи да предизвиква разговора сред Сърбия и Косово.
" Неотдавнашното съглашение за персоналните карти демонстрира изгодата от това да се съсредоточим върху общите ни ползи, а не върху разликите. Турция поддържа открита връзка и с двете страни.
Ще продължим да насърчаваме разговора за реализиране на съглашение по отношение на регистрационните номера на транспортните средства и други оставащи въпроси'', съобщи Чавушоглу.
Чавушоглу добави, че президентът Реджеп Тайип Ердоган ще посети района идната седмица, като добави: " Сегашната обстановка в Босна и Херцеговина ще бъде преди всичко в дневния ни ред.
Не можем да допуснем нов спор в сърцето на Балканите ".
Чавушоглу дойде в четвъртък вечерта на двудневно посещаване в Белград, включващо среща със сръбския му сътрудник.
Домакин на срещата на върха на самодейността " Отворени Балкани " е сръбският президент Александър Вучич, а Чавушоглу участва на нея дружно с албанския министър-председател Еди Рама, премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, премиера на Черна гора Дритан Абазович и унгарския външен министър Петер Сиярто.
Инициативата обгръща икономическа и политическа зона сред Албания, Северна Македония и Сърбия и има за цел да усили опциите за търговия и студентски продан за към 12 милиона души, както и да насърчи интеграцията на трите страни в Европейски Съюз. През април Сърбия отвори специфичен сектор на граничните си пунктове за търговски транспортни средства в границите на самодейността " Отворени Балкани " за взаимна икономическа зона в Западните Балкани.
Косово е единствената страна от шестте страни от Западните Балкани, която продължава да отхвърля да взе участие в самодейността.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР