Европейският съюз има четири основни институции – Европейската комисия, Европейският

...
Европейският съюз има четири основни институции – Европейската комисия, Европейският
Коментари Харесай

"Да разберем Европа": Коя институция е наричана "правителството на ЕС"

Европейският съюз има четири съществени институции – Европейската комисия, Европейският парламент, Съветът на Европейския съюз и Европейският съвет. " Двигателят " на Съюза е Комисията.

Какво е Европейската комисия?

Европейската комисия е основана през 1958 година и е една от най-важните институции на Европейския съюз. Тя е неговият изпълнителният орган и постоянно е наричана " държавното управление на съюза ".

 Светът 4 мин. " Да разберем Европа ": " На кого да се обадя, в случай че желая да приказвам с Европа? "  bTV с нова цифрова поредност за изборите за Европейски парламент - „ Да разберем Европа “ България 2 мин. bTV с нова цифрова поредност за изборите за Европейски парламент - „ Да разберем Европа “  Светът 4 мин. " Да разберем Европа ": " На кого да се обадя, в случай че желая да приказвам с Европа? "  bTV с нова цифрова поредност за изборите за Европейски парламент - „ Да разберем Европа “ България 2 мин. bTV с нова цифрова поредност за изборите за Европейски парламент - „ Да разберем Европа “

Комисията e единствената институция, която може да предлага законопроекти. Тя извършва решенията на Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз и изготвя бюджета на Общността.

Европейската комисия е най-големият шеф измежду институциите на Европейски Съюз с личен състав от към 32 000 души.

Членове на Европейската комисия

Тя има общо 27 члена - по един от всяка страна, които се срещат всяка седмица. Начело стои ръководител – сега това е някогашният немски федерален министър на защитата Урсула фон дер Лайен, която е член на проевропейската, дясноцентристка Европейска национална партия (ЕНП). 

През февруари Урсула фон дер Лайен удостовери желанието си да управлява изпълнителната власт още пет години. Дали това ще се случи, ще разберем след изборите на 6-9 юни.

Работата на комисарите

Всеки комисар дава отговор за избрана политическа сфера, която му е предоставена от ръководителя. (Тук можете да видите другите ресори на Европейските комисари https://commissioners.ec.europa.eu/index_bg )

Съставът на Европейската комисия не се избира директно, а по-скоро се предлага от държавните управления на всяка членка. След това комисарите се назначават с утвърждението на Европейския парламент.

Въпреки че са издигнати от националните държавни управления, комисарите би трябвало да работят за ползите на целия съюз, а не за тези на родината си. Те поставят клетва, че ще бъдат самостоятелни.

Задачи на Европейската комисия

Европейската комисия има редица функционалности. Основните са:

Законодателство - ЕК инициира ново законодателство, само че не може да ги утвърждава сама. За да се резервира правилото за баланс и надзор, това вършат Европейският парламент и Съветът на Европейския съюз Прилагане на правото на Европейски Съюз - Европейска комисия може да предприеме дейности в Съда на Европейски Съюз против членки и бизнеси, които не съблюдават законодателството на Европейски Съюз Политика - Европейска комисия ръководи вътрешната политика на блока, изготвя годишните бюджети и следи по какъв начин се изразходват общите ни пари Представителство - Европейска комисия съставлява Европейски Съюз на интернационално равнище по върпоси, съврзани с търговията и филантропичната помощ. Тя може да договаря интернационалните съглашения от името на общността, само че въпреки всичко страните имат право да одобрят или отхвърлят препоръчаните съглашения

Къде се регистрира Европейската комисия ?

Комисията не е над останалите институции и също би трябвало да се регистрира. Това се случва пред Европейския съвет, както и Парламента, тъй като той одобрява комисарите и ръководителя. Парламентът може също по този начин да разпусне Комисията при нарушавания.

Комисията показва постоянни отчети на Парламента, в това число годишен доклад за бюджета, и е длъжна да дава отговор на въпроси на европейските депутати. Отчетите на Европейски Съюз също по този начин се изпращат всяка година на Европейската счете палата.

Заплатите, бонусите и изискванията на работа на чиновниците на Комисията се дефинират от Съвета на Европейски Съюз и Парламента.

„ Да разберем Европа “ е цифрова видео поредност на bTV. Проектът е обвързван с идния избор за Европейски парламент и показва забавни обстоятелства и потребна информация за Европейския съюз и европейската общественост, на младежите в България (18-35 г.)

Авторският състав на „ Да разберем Европа “ включва интернационалният редактор на bTV Новините Яна Бързакова и уеб редакторите на btvnovinite.bg.

Чрез поредицата потребителите ще научат всичко за европейската история и общите полезности, по какъв начин се основава законодателството в Европа и каква е ролята на Европейския парламент във връзка с европейските политики и качеството на живот на младежите.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР