Страните членки (Съветът) на ЕС приеха окончателно днес реформата на

...
Страните членки (Съветът) на ЕС приеха окончателно днес реформата на
Коментари Харесай

ЕС одобри реформа на системата за убежище и миграция

Страните членки (Съветът) на Европейски Съюз одобриха дефинитивно през днешния ден промяната на европейската система за даване на леговище и миграцията.

Така бяха открити правила, които да оказват помощ за оправянето с пристиганията, основаването на ефикасни и идентични процедури, както и гарантирането на отмерено разделение на тежестта сред обособените страни.
Цялостна промяна на системата за леговище и миграция
Съветът утвърди общо 10 законодателни акта, реформиращи цялата европейска рамка за убежището и ръководството на миграцията.

Регламентът за скрийнинг ще разреши на националните управляващи да подлагат на нужните процедури нередовните мигранти и претенденти за леговище на външните граници на Европейски Съюз. Това ще подсигурява използването по идентичен метод на идентифицирането, на инспекциите за сигурност и накърнимост, както и на оценката на здравословното положение.

Новите правила за обновената база за пръстови отпечатъци Евродак ще разрешат събирането на по-точни и по-пълни данни, в това число биометрични, за другите категории мигранти, в това число претендентите за интернационална протекция и нередовно идващите в Европейски Съюз. Това ще помогне за построяването на политики и ще ускори контрола върху нередовната миграция и придвижванията без позволение.

Регламентът за процедурата за даване на леговище улеснява европейската процедура и вкарва наложителна гранична процедура при строго избрани случаи.

Регламентът за процедурата по връщането от границата визира връщането на хора, чиято молба при тази процедура е отхвърлена.

Регламентът за даването на леговище и ръководството на миграцията дефинира коя страна членка на Европейски Съюз е виновна за изследване на молбите за интернационална протекция. Той вкарва за първи път заслужено разделение на отговорността сред обособените страни от Съюза.

Регламентът за рецесиите подсигурява по-добра подготовка на Европейски Съюз за справяне с молбите за леговище при изключителни условия.

Регламентът за квалификацията и Директивата за изискванията за приемане вкарват идентични правила за критериите за даване на интернационална протекция и стандартите за приемане на претендентите за леговище. Това би трябвало да помогне за намаляването на вторичните придвижвания сред страните членки.

Регламентът за разселването визира законните и безвредни пътища към Европейски Съюз посредством основаването на общи правила за разселването и филантропичния банкет.
Гранична процедура
Тя е наложителна и е нова значима част от промяната. Тя ще се ползва към избрани категории претенденти за леговище, да вземем за пример идващи от страни, откъдето се одобряват малко такива хора. Целта е още по външните граници на Европейски Съюз да бъде направена бърза оценка дали молбите са неоснователни, или неприемливи. На хората, подложени на такава процедура, не се позволява да влизат в Европейски Съюз.
Отговорност и взаимност
Новите правила внасят изясненост коя страна членка ще бъде виновна за молбата за леговище, да вземем за пример в случаите, когато несъмнено лице е член на фамилията в страна от Европейски Съюз или когато молбата не е подадена в първата страна от Съюза, в която претендентът е дошъл.

Въвежда се и механизъм за взаимност, който да подсигурява по-справедливо систематизиране на отговорността. Новите правила съдържат наложителна взаимност в поддръжка на страни членки, подложени на мощен напор от мигранти. Става дума за еластичност при нужната помощ. Тя може да се състои в разселване, финансови вноски, а при положение на съглашение с страната бенефициер  - в различни ограничения за взаимност като изпращане на гранични чиновници или помощ при разполагането на центрове за приемане.
Управление при рецесии
За по-добро справяне със обстановки като всеобщи пристигания, инструментализиране на миграцията или форсмажорни условия страните членки могат да се употребяват с дерогации от избрани правила и да изискат засилена взаимност от други страни от Европейски Съюз. Възможните дерогации могат да засягат крайните периоди за вписване на молбите за леговище и времетраенето на граничната процедура.

Кризисният механизъм ще бъде употребен единствено в изключителни случаи и за интервал, нужен за справяне с спешна или форсмажорна обстановка. Задействането му би трябвало да бъде утвърдено от Съвета.
Какво следва
Страните членки разполагат със период от две години, с цел да стартират да ползват признатите през днешния ден закони. Европейската комисия скоро би трябвало да показа общ проект за използване, с цел да обезпечи помощ на страните от Европейски Съюз в този развой.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР