Туристическият бранш настоява в бюджета на България за следващата година

...
Туристическият бранш настоява в бюджета на България за следващата година
Коментари Харесай

Туристическият бранш иска минимум 60 млн. лв. за реклама през 2021 г. - slava.bg

Туристическият отрасъл упорства в бюджета на България за идната година да бъдат отделени рекордни средства от най-малко 60 млн. лева за реклама на страната за привличането на повече непознати туристи. Това съобщи пред TravelNews Сийка Кацарова, ръководител на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA).

Според нея тъкмо в рецесия би трябвало да има деен маркетинг и реклама на дестинацията. Браншът ще предложи мярката като антикризисна за бранша и ще изпрати писма до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, на министъра на финансите Кирил Ананиев, на държавното управление и на Народното събрание, с цел да може да залегне в държавния бюджет за 2021 година Министерството на туризма разполага с към 15 млн. лева за реклама през тази година.

„ Сега е времето да си напомним, че по време на рецесия е значимо да се работи два пъти по-активно и изобретателно и тук е мястото още веднъж да посочим, че средствата за реклама в бюджета на Министерство на туризма за идната година би трябвало да бъдат тройно или четворно по-високи “, акцентира Кацарова.

Според нея бюджет от най-малко 60 млн. лева може да докара до извеждането на България в предните места като желана дестинация за посещаване от страна на европейците. Затова рекламата би трябвало да бъде ориентирана към европейските страни, а не към далечни дестинации като Китай, Индия, Съединени американски щати и други, тъй като презокеанските пътувания и през идната година ще бъдат комплицирани и лимитирани.

BUBSPA към този момент работи по съответен проект за изгражадне на репутацията на България като дестинация за целогодишен здравен туризъм, по който страната ни участва в немските медии с положителни вести, стъпили на действителни обстоятелства, изясни Сийка Кацарова. Планът е съгласуван от Германо - Българската комерсиално индустриална камара и подсилен от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова.

Начертан е подобен и за работа с концесионерите на летищата в Бургас, Варна и София. Следващата седмица се планува осъществяване на кръгла маса във Варна по тематиката. Освен това немски туроператори към този момент са почнали акция по информиране на немските жители посредством door to door за опциите за здравна отмора в България. Водят се диалози с още туроператори.

Изпълнителният шеф на Националния ръб по туризъм Полина Карастоянова поддържа отделянето на по-висок бюджет за реклама на България през 2021 година Според нея средствата би трябвало да бъдат най-малко 70 млн. лева Бордът от години моли за обвързването на парите за промотиране на страната с броя на пристигналите туристи и приходите от бранша в хазната. Те упорстват за отделянето на 1% от постъпленията от туризъм, да отиват за неговата реклама.

„ Механизмът не би трябвало да се пресмята на тазгодишна база, тъй като е спешна, а да се вземе 2019 година “, акцентира Карастоянова. Миналата година страната посрещна над 9.3 млн. туристи и осъществя 3.7 милиарда евро доходи. Това значи, че бюджетът за реклама би трябвало да бъде 37 млн. евро. На подобен принцип да вземем за пример работи Хърватия.

Полина Карастоянова счита, че би трябвало да се промени и методът за реклама на туризма. Например да не се търсят единствено обичайните канали, средства и медии. Представянето на България би трябвало да се насочи към цифровите и онлайн платформи. Освен това да бъдат привлечени обвързваните с туризма браншове като хранително-вкусовата индустрия, превоза и други

Според Карастоянова е доста значимо Министерството на туризма и браншът да влязат в националния проект за бъдещите европроекти за възобновяване и резистентност от пандемията COVID-19, по което Европейски Съюз ще отпусне на България 6.5 милиарда евро в интервала 2021-2027 година От борда упорстват за туризма да бъдат отделени 100 млн. евро.

Целта е да бъдат употребявани за развиване на туризма в националния проект за средствата от Европейски Съюз по фонда R&R (Възстановяване и устойчивост), свързани с цифровата промяна в бранша, вложения в обществената държавна благосъстоятелност в националните курорти и вътрешността на страната, както и планове за енергийна успеваемост.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР