Няма град с толкова надписи на български извън страната ни

...
Няма град с толкова надписи на български извън страната ни
Коментари Харесай

Всичко на български, най-голямата джамия в Европа и тиган за Гинес: Одрин

Няма град с толкоз надписи на български отвън страната ни – освен това първо на български език, след това на локалния и всеки различен, от Одрин. Хубава вест в навечерието на 24 май и дългия уикенд, който е и добър мотив за разходка до такава степен. От София са нещо като 3 часа с кола, от Пловдив – на половина.

Но не ходете единствено до пазара, който нормално е единственото, което родните туристи виждат в града. Ще дадем хрумвания за забележителности, разходки, хранене и за шопинг на равнище.

Сърцето на Одрин е най-голямата джамия в Европа Селимие – шедьовъра на Мимар Синан – най-великия османски проектант и създателят на софийския мюсюлмански храм и най-вероятно на известната столична църква Св.Седмочисленици, когато сме били в рамките на империята.

Селимие, която носи името на сина на Сюлейман Великолепни и Хюрем Султан, е считана за висшото достижение на османската архитектура и си заслужава да се види даже сега, когато част от нея е в реорганизация.

Ако вземете туристическия рейс за тур из града, който стопира тъкмо пред джамията, той ще ви преведе из целия Одрин, в това число – през историческите мостове над Тунджа и Марица до локалния парк. Там ще минете около най-големия тиган в света, регистриран в Книгата на Гинес – в действителност нещо голямо.

Накрая автобусчето стига до гарата, където е спирал Ориент Експрес, а в този момент е факултет по изящни изкуства към локалния университет и пред която и в този момент е спрял ретро трен от онази ера.

Кварталът в близост Караагач е прочут и от родната история, а другата му забележителност е грамадният монумент на Лозанското съглашение. Иначе махалата е приятна с дребните питейни заведения и заведения за хранене с масички в близост, които са посещавани от локалните мъже, а по някое време по улицата посред им се появява вокално – инструментална група от троица мъжаги, въоръжени с тъпани и зурни.

Обратно в града, наминете през пазара, както и през цялата махала, където изобилстват надписите на български.

В заведенията в близост, с изключение на ориенталските сладкиши – саралията и толумбите потеглят от 7 лева.килото, доматите са прелестни култивиран и са от 1,50, наложително е да опитате локалния специалитет. Това е дроб, изработен по локалната остаряла рецепта – на ленти и пържен. Най-добре го вършат в Джигерчъ Ниязи уста – верига от заведения за хранене. Ние го хапнахме досами паметника на борците, който посреща гостите на града още на входа му.

Най-голямото съревнование на пехливани в цяла Турция следва след към месец и също е добър мотив за разходка. Те се организират на специфични ливади и събират огромна аудитория, представлявайки атракция, приета дори от ЮНЕСКО за част от международното архитектурно завещание..

За вечеря пък предлагаме може би най-хубавия ресторант в града, който се намира до един от историческите му мостове и открива приказна панорама и опция за фотоси в златния час, таман когато сядате на масата, към джамията Селимие в целия й горделив възвишен искра.

Името на ресторанта в края на града е Ханедан и в него готвят всичко добре, освен дроб, само че и отлично телешко, типичната скара с всички типове кюфтета и кебапи, пилешко и агнешко. Класата проличава по всичко.

В различен завършек на града, друг от оня на пехливанските битки и на ресторанта, който предлагаме, можете да спите в единствения 5-звезден хотел на Одрин, кръстен по български Марги, където стаята е 100 евро.

Освен закуската на най-горния панорамен етаж и положителния нощен бар, той е доста комфортен и поради свързаността си с едноименния аутлет мол, където можете да извършите в действителност преференциално извършване на покупки на познати марки, отпред с US Polo Assn. и си заслужава. Отваря в 10 сутринта, тъкмо след закуска в хотела.

Ако желаете да допълните разходката с друго име, които всички знаем от историята си, отбийте се до недалечния от Одрин Люлебургаз. Там ще видите целия комплекс с джамия на еничара, издигнал се до везир или действително министър председател на Османската империя Мехмет Соколович. Още един шезьовър на Мимар Синан.

Борис Ангелов

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР