България не приема изявления и поведение, които противоречат както на

...
България не приема изявления и поведение, които противоречат както на
Коментари Харесай

Радев и Главчев: България не приема изявления, противоречащи на Договора за добросъседство с РС Македония

Б ългария не приема изказвания и държание, които опонират както на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година, по този начин и на други интернационалните контракти, които Република Северна Македония (РСМ) е подписала.

Това се показва в позиция на президента Румен Радев, публикувана от прессекретариата на президента, във връзка на завършилата предизборна акция в РСМ и церемонията по встъпване в служба на новия президент на страната.

" България неведнъж и ясно е заявявала своята позиция, че договорите би трябвало да се извършват ", отбелязва президентът Румен Радев. Той напомня, че РСМ е страна член на НАТО, от което произтичат съответните отговорности и отговорности.

" Убеден съм, че европейската вероятност на РСМ зависи от прецизното осъществяване на интернационалните контракти, по които тя е страна,  както и от утвърдената от Европейския съвет през юли 2022 година Преговорна рамка, която, за сведение на виновните институции в РСМ, няма да бъде ревизирана ", прибавя Румен Радев.

" България неведнъж и ясно е заявявала своята позиция, че договореностите би трябвало прецизно да се извършват ", се показва в позиция на служебния министър-председател Димитър Главчев , публикувана от държавната пресслужба.

В нея се напомня, че Република Северна Македония е страна членка на НАТО, от което произтичат съответните отговорности и отговорности.

" Убедени сме, че европейската вероятност на Република Северна Македония ще зависи напълно от всеобхватното осъществяване от нейна страна на утвърдените от всички договорености от юли 2022 година ", показва още служебният министър председател. 

Новоизбраният президент на РСМ Гордана Силяновска-Давкова встъпи в служба през вчерашния ден, откакто постави клетва пред Народното събрание в Скопие. При клетвата си тя произнесе „ Заявявам, че съзнателно и отговорно ще извършвам функционалността президент на Македония ”. В предизборната си акция Силяновска също неколкократно съобщи, че няма да употребява „ Северна ” в името на страната, което бе променено с Преспанския контракт с Гърция от 2018 г. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР