Цената на златото (XAU/USD) се понижава след неотдавнашния доклад на

...
Цената на златото (XAU/USD) се понижава след неотдавнашния доклад на
Коментари Харесай

Цената на златото се срина след данните за инфлацията в САЩ

Цената на златото (XAU/USD) се намалява след неотдавнашния отчет на Бюрото за трудова статистика (BLS) на Съединените щати, в който бяха показани устойчиви данни за показателя на потребителските цени (CPI) за януари.

Въпреки че Федералният запас (ФЕД) резервира лихвените проценти сред 5.25% и 5.50% за нескончаем интервал, данните за инфлацията надвишиха упованията.

През януари месечната обща инфлация се увеличи с 0.3%, надминавайки прогнозите и предходната стойност от 0.2%. Освен това базисният показател на потребителските цени, който изключва волатилните цени на храните и петрола, се увеличи с 0.4% спрямо консенсуса и предходното отчитане от 0.3%. Въпреки че годишният главен показател на потребителските цени се забави до 3.1% по отношение на 3.4% през декември, пазарните прогнози предвиждаха по-скромен ритъм на напредък от 2.9%. Основният показател на потребителските цени резервира резистентен напредък от 3.9%, надхвърляйки упованията за 3.7%.

Устойчивите инфлационни трендове нормално хвърлят отрицателна сянка върху златото, защото допускат, че лихвените проценти евентуално ще останат непроменени, увеличавайки различните разноски за притежаването на недоходни активи като златото.

Очаква се Фед да забави упованията за нападателно понижаване на лихвените проценти през 2024 година, защото счита, че постигането на 2% базисна инфлация и цялостна претовареност остава непостижимо. Въпреки по-високите лихвени проценти търсенето на работна мощ в Съединени американски щати остава устойчиво, а икономическата интензивност демонстрира доста усъвършенстване. Очакването за продължаваща висока инфлация се чака да задържи лихвените проценти в рестриктивна траектория.

Междувременно щатският $ доближи близо двумесечен връх над 104.70. Инвеститорите фаворитизират щатския $ в отговор на данните за ускорение на инфлацията, защото това би разрешило на Фед да резервира ястребовата си позиция във връзка с лихвените проценти.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР