“Трябва да бъдете много горди с вашата страна. Не само

...
“Трябва да бъдете много горди с вашата страна. Не само
Коментари Харесай

Посланик Херо Мустафа: Трябва да сте горди как България се справя с епидемията


“Трябва да бъдете доста горди с вашата страна. Не единствено с отговора на държавното управление, само че и с лекарите, служителите на реда, доброволците, фармацевтите, хората зад гишетата в супермаркетите. Трябва да сте доста горди по какъв начин вие като нация се справяте с рецесията “, сподели американският дипломат у нас Херо Мустафа във видеоконференция с български публицисти през днешния ден.

Тя прикани българите да останат усърдни и да продължат да съблюдават рестриктивните мерки.

“Смятам, че цялостното отражение на пандемията в България ще е по-малко в сравнение с други места “, добави американският посланик.

Тя оцени високо и работата на националния щаб и подхванатите от държавното управление ограничения.

“Искам да благодаря на хората от първата линия – лекари, сестри, служители на реда, фармацевти, за всичко, което вършат в помощ на българските жители и гостите като нас “, сподели дипломат Мустафа.

“Нашите връзки са по-силни от всеки път. Имаме същинско стратегическо партньорство, по което работим всеки ден “, добави тя.

Съединени американски щати оказват помощ с непосредствено финансиране и дарения

Американският посланик заяви, че Съединени американски щати подкрепят България в изискванията на пандемия по три посоки. Американското държавно управление оказва финансова поддръжка за България. Работи се и с сътрудници, с цел да поддържат дружно локалните общности.

Друга форма на поддръжка оказват американските компании и неправителствени организации.

Посланик Мустафа напомни, че посолството дружно с фондация “Америка за България “ и Американската комерсиална камара в България оповестиха фонда за помощ “Обединени против Covid 19” за поддръжка на локални общности, потърпевши от рецесията.

Вече са набрани 800 хиляди лв. от дарения за подкрепяне на лечебни заведения, цивилен организации и обществени действия. Крайният период за кандидатстване по този инструмент завършва през днешния ден, само че дипломат Мустафа заяви, че ще има най-малко още един кръг.

Желаещите да се срещнат с фонда и да аплайват могат да го създадат тук.

Ще бъде обезпечена поддръжка за българските доброволци. Избрани са 18 организации, които ще получат общо 50 хиляди лв.. Това са локални стратегии, които обезпечават храна, защитно облекло, доброволци и помощ за хора с увреждания.

“Продължаваме да набираме средства “, сподели дипломат Мустафа.

6500 тестови комплекти

Тя заяви, че Съединени американски щати са обезпечили към този момент 6500 тестови комплекти за Националния център по заразни и паразитни заболявания и ВМА и се работи по доставката на спомагателни количества.

Посолството непрестанно контактува с Министерството на здравеопазването, с цел да дефинират сфери, в които Съединени американски щати могат да оказват помощ.

Помощ от американски компании

Посланик Мустафа регистрира и помощта, която оказват американски компании.

Американският бизнес у нас е обезпечил безвъзмезден програмен продукт, платформи за онлайн връзка, подкрепя лечебни заведения с здравно обезпечаване, както и самите лекари.

“Кока Кола” е осигурила вода и безалкохолни питиета за медицинските експерти на първа линия в 26 лечебни заведения. “Макдондалдс” обезпечава обяд и вечеря за медиците от “Пирогов “ и служители на реда и бездомни. Освен това компанията е дарила 100 хиляди лв. на “Пирогов “ и 50 хиляди на “Александровска болница “. Тази седмица ще подари още 100 хиляди лв. и пет респиратора на български лечебни заведения.

“Форд “ е осигурила 10 транспортни средства на лечебни заведения.

“Контур Глобал Марица Изток 3 “ е дарила 100 хиляди лв. на фонда “Обединени против Covid 19”.

Дарения са създали и американските фармацевтични компании “Амджен “, “Абви “ “Пфайзер “, “Майлан “.

Помощ са оказали “Майкрософт “, “Сиско “, “Хюлет Пакард “ и доста други.

“Ние сме дружно в това тестване американци и българи. Заедно можем да ограничим разпространяването на Covid-19. Заедно можем да подкрепим тези, които се нуждаят от помощ. Заедно ще се възстановим от тази рецесия и ще изградим още по-силни връзки сред България и САЩ”, сподели тя.

Студентската стратегия не е анулирана

Посланик Херо Мустафа заяви, че лятната стратегия “Работа и пътешестване “, в границите на която всяка година хиляди български студенти отпътуват в Съединени американски щати, не е анулирана.

Засега стартът ѝ е отсрочен за 11 май.

“Има доста подправени вести, че Съединени американски щати към този момент са решили да анулират програмата. Това не е правилно “, сподели тя.

Посланичката изясни, че Съединени американски щати вършат всичко допустимо да запазят програмата и знаят какъв брой е значима тя за младите хората в България.



Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР