Тридесет години след края на Студената война Вашингтон е на

...
Тридесет години след края на Студената война Вашингтон е на
Коментари Харесай

“Готови да са първи”: САЩ обновяват радикално ядрените си арсенали

Тридесет години след края на Студената война Вашингтон е на път да модернизира своите арсенали и носители на нуклеарни оръжия. Това ще засегне и трите детайла на триадата. Американците обаче незабавно се натъкнаха на съществени проблеми.

Основен камък

Последната версия на документа, регламентиращ нуклеарната теория на Съединени американски щати, “Преглед на нуклеарните позиции ” беше призната през март 2022 година Освен това администрацията на Байдън разгласява разкритата версия едвам през октомври.

Това беше предшествано от полемика дали най-сетне да се включи задължението да не се употребяват първи нуклеарни оръжия. Темата обаче беше изоставена. Имайте поради, че в съветската теория тази наредба остава непоклатима.

Прегледът акцентира, че нуклеарните оръжия играят съществена роля за гарантиране на сигурността освен на Съединени американски щати, само че и на техните съдружници, на които " евентуалните врагове " могат да нанесат колосални вреди даже без оръжия за всеобщо заличаване.

Русия, както се отбелязва в документа, разполага с неповторима композиция от стратегически и тактически нуклеарни оръжия, позволяваща потреблението на омържие за всеобщо поразяване както в световни, по този начин и в районни спорове.

Необходимост от актуализация

Документът обрисува проект за цялостна рационализация на американската нуклеарна триада.

На първо място – междуконтиненталните балистични ракети. Факт е, че Съединени американски щати, за разлика от Русия, нямат мобилни междуконтинентални балистични ракети. Всички наземни нуклеарни сили са извънредно основани в силози ЛГМ-30 “Минитмен III ”.

А ракетите бързо остаряват - пуснати са на въоръжение през 1970 година Сега, показва списание “Тайм ”, „ целият флот от междуконтинентални балистични ракети има по-малко процесорна мощност от смарт телефона в джоба ви “. Това значително изяснява проблемите с изстрелванията. От 2011 година насам три процеса са били несполучливи и един е бил отчасти сполучлив.

Поддръжката на 400 ракети коства много пари: за половин век годишните разноски са нарастнали със 17%, през днешния ден общата сума е 482 милиона $.

Имаше оферти да се изостави по принцип стационарният детайл на нуклеарната триада. Те настояват, че неподвижните силози се удрят доста по-лесно от стратегическите самолети и ракетните подводници. Въпреки това Вашингтон въпреки всичко реши да модернизира арсеналите на фона на развиването на това звено от триадата от Китай.

“Минитмен III ” би трябвало да се размени с ЛГМ-35 “Сентинел ” (в превод „ Пазител “), създаден от “Нортроп Груман ”. Програмата е огромна - 400 ракети, 450 силоза повече от 600 обекта с обща повърхност 82,6 хиляди квадратни километра. Бюджетът е 96 милиарда $, съгласно “Блумбърг ”. Общо Пентагонът има намерение да закупи 659 ракети, в това число 25 за тествания.

Според проекта “Пазителят ” би трябвало да поеме бойно дежурство през май 2029 година Въпреки това, съгласно отчета на Американската счете палата, периодите към този момент са отсрочени за април-юни 2030 година

" Сентинел ” изостава от графика заради липса на личен състав и секретността на инфраструктурата на осведомителните технологии. Освен това има спирания във веригата на доставки ", изясняват създателите на документа.

Пентагонът не изключва по-късни дати.

Заплаха от въздуха...

През април Военновъздушни сили на Съединени американски щати оповестиха, че Б-52Дж ще стане главният стратегически бомбардировач. Той ще бъде оборудван с мотор “Ролс Ройс ” Ф130, нов радар, съвременно информационно и навигационно съоръжение.

Тук също не всичко е безпрепятствено. Самолетът трябваше да бъде въоръжен с хиперзвукови ракети АГМ-183 АРРВ, само че тази стратегия беше затворена след поредност от несполучливи тествания. Сега диря други разновидности.

Според специалистите Б-52Дж ще влезе в употреба до края на десетилетието.

Пентагонът също желае да размени Б-2 “Стелт ” с Б-21 “Райдър ” на “Нортроп Груман ”. Тази машина е позиционирана като първото шесто потомство в света.

Поръчани към 100 единици. Цената на програмата е 80 милиарда $. Освен това " Райдър ", както твърдят производителите, е доста по-евтин от Б-2 - 692 милиона ( " Стелтът " коства съвсем два милиарда). Но отново е повече от плануваното - 550 милиона.

„ Б-21 има по-слабо бойно натоварване, той е по-лек и по-малък и е прекомерно рано да се приказва за неговата успеваемост “, изяснява Владимир Коровин, специалист от Центъра за военно-политически проучвания на МГИМО. “Може би разработчиците са съумели да снижат разноските за поддръжка – както знаете, един час полет на Б-2 лишава стотици часове поддръжка ”, добавя той.

Ще одобряват нововъведението в употреба през 2025-2027 година Анализаторите обаче считат това за прекомерно оптимистично - самолетът към момента не е вдигнат във въздуха. Трябва да дебютира тази година. Но в Пентагона не прецизират по кое време тъкмо.

и от дълбините

Стратегическите подводници носят към 70 % от всички настоящи нуклеарни оръжия на Съединени американски щати. Настоящите подводници от клас " Охайо " ще бъдат сменени от подводници " Колумбия ". Те ще получат тристепенните ракети УГМ-133A “Тридент II ”, признати на въоръжение през 1990 година

Военноморски сили ще получат 12 съда - по един на всеки 12 месеца, от 2031 година Срок на употреба - 42 години. Презареждането с гориво в реакторите, за разлика от Охайо, не е планувано.

Стартовите кафези ще бъдат понижени с една трета - от 24 на 16. Общият бюджет, съгласно специалистите е 132 милиарда $.

Първата подводница ССБН-826 беше заложена през юни предходната година. Сметната палата означи през януари, че работата се забавя заради компликации при проектирането и липса на материали. В резултат на това се постанова прекачване на кадрови запаси от различен упорит план - подводниците клас " Вирджиния ". Ведомството предизвести, че цената на " Колумбия " може да се усили доста.

Въпреки това Вашингтон се надява да обнови изцяло всички елементи на нуклеарната триада при започване на 2030 година Те показват опасността от Русия и Китай. Но нито Москва, нито Пекин - на никое място другаде на планетата - не харчат толкоз доста за оръжия за всеобщо поразяване.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР