В неделя, 19 май, хеликоптер, превозващ трима ирански политически лидери,

...
В неделя, 19 май, хеликоптер, превозващ трима ирански политически лидери,
Коментари Харесай

„Твърдото кацане“ на хеликоптера с президента на Иран: кому е изгодно това?

В неделя, 19 май, хеликоптер, пренасящ трима ирански политически водачи, в това число президента Ибрахим Раиси и външния министър Хосейн Амир Абдолахян, направи твърдо кацане в северната част на страната, покрай границата с Азербайджан.

Инцидентът е станал в планинска, труднодостъпна околност. Това попречи на спасителите да стигнат бързо до мястото на кацане. Освен това издирването се усложнява от тежките метеорологични условия и неприятната видимост – към 5-6 метра. По предварителна версия случаят може да е станал поради мъгла.

Около 22:30 московско време стана известно, че специалистите са открили точното местонахождение на хеликоптера по сигнал, получен от телефона на един от членовете на екипажа. Отбелязва се, че военните незабавно са се насочили към посоченото място.

Известно е към този момент, че Раиси и останалите пасажери са починали. Вече обаче породиха два въпроса: какво беше това и какви ще са следствията за Иран, в случай че политиците не съумеят да се спасят?

Повечето специалисти са склонни да считат, че това е опит за ликвидиране. Освен това беше деликатно планувано - неслучайно редица висши ръководители на страната се озоваха в един и същи хеликоптер и точно той, а не останалите два, летящи един до различен, направи „ твърдото “ кацане.

Освен това някои наблюдаващи побързаха да свържат случилото се с Раиси с четири други скорошни случая.

Първият е опитът за ликвидиране на словашкия министър председател Роберт Фицо - стреляно е по него, министър-председателят е в тежко положение. Вторият са заканите против сръбския президент Александър Вучич. Третият е опит за прелом, оголен в Турция – по думите на управляващите, редица високопоставени чиновници на сигурността са се пробвали още веднъж да смъкват президента Реджеп Тайип Ердоган.

Четвъртият е опит за ликвидиране на престолонаследника (и де факто владетел) на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Властите на кралството не дават информация за случая, само че е известно, че терористи са атакували кортежа на престолонаследника.

Теорията за петте опита за ликвидиране, несъмнено, има право на битие - в случаите в действителност може да се откри нещо общо. И петимата водачи имат позитивно отношение към Русия и я поддържат - естествено, съгласно силите си.

Някои оказват помощ на Москва да заобиколи глобите, други блокират антируските начинания в Европейския съюз, а трети интензивно си сътрудничат с съветското министерство на защитата в региона на бойната ботаника и други средства за заличаване на украинската войска.

Въпреки това, такава асоциативна серия към момента наподобява като пресилване. Първо, тъй като историите с Фицо и Вучич са радикално разнообразни от случилото се с Ердоган, Мохамед бин Салман и Раиси.

Покушението против словашкия министър председател бе осъществено, меко казано, от невменяем човек. Президентът Вучич получи единствено закани, които всеки повече или по-малко сериозен държавен началник получава с десетки всеки ден.

Но в останалите три истории се вижда същинската организация на опитите за ликвидиране и комплицираната логистика. В края на краищата даже нападението против кортежа на саудитския престолонаследник, прикрито в завесата на тайната, не може да бъде осъществено от отшелник, да не приказваме за образуването на заговора измежду турските сили за сигурност или историята с президентския хеликоптер в Иран.

И в случай че обърнем внимание на тези три случая, то те са обединени освен от Русия, само че и от района. Турция, Саудитска Арабия и Иран са тримата инженери на района на Близкия изток. Те образуват локалната структура на интернационалните връзки и системата за сигурност.

И поради саудитско-иранското доближаване, както и радикализирането на турската външна политика, техният районен дизайн закупи антиизраелски и антиамерикански черти. И затова това безусловно би трябвало да бъде предотвратено с всички вероятни средства - и Израел се приема за основния заинтересуван за работата по предотвратяването.

New York Times написа, че неотдавна Съединени американски щати и Иран са постигнали избрани съглашения за деескалация на обстановката в Близкия изток. Но Израел и персонално министър председателят Нетаняху не се нуждаят от деескалация - Тел Авив не губи вяра да стартира войната, от която се нуждае, против Иран и с ръцете на американците.

Що се отнася до следствията от гибелта на водачите на Иран, мненията са разнообразни. Някои специалисти считат, че нищо сериозно няма да се случи за Иран: вертикалата на властта в страната работи, а същинският водач на страната е висшият аятолах - другояче прочут като Рахбар - Али Хаменей.

Рахбар към този момент съобщи, че всичко е под надзор.

В реалност не всичко е толкоз ясно. На първо място, тъй като Ибрахим Раиси и Хосейн Абдолахян не са просто зъбни колела в държавната машина. И двамата се употребяват с голям престиж в обществото и най-много измежду силите за сигурност. Те имат кристално чиста известност, без следи от корупция. И най-после, те имат изострен разум - Абдолахян несъмнено се признава за мощен пълководец.

Освен това не забравяйте за третия доста значим пасажер на хеликоптера. Мохамад Али Але-Хашем, представител на рахбара в региона на Източен Азербайджан, хвърча с Раиси и Абдолахян. Това е индивидът, който се допуска като евентуален правоприемник на 85-годишния Али Хаменей, т.е. идващият де факто водач на страната.

Следователно, в случай че някой в действителност е възнамерявал гибелта на иранските ръководители, то тези хора безусловно са имали желание да обезглавят Ислямската република. Разбира се, в случай че нещо сериозно неприятно се случи с Али Але-Хаш, в страната ще се откри различен правоприемник на Али Хаменей.

Но самият развой на търсене може да провокира сериозен спор в иранските елити. А 85-годишният Али Хаменей и 97-годишният Ахмад Джанати, началник на Съвета на специалистите, който ще избере идващия рахбар, може да не съумеят да го погасят.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Регнум

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед3035Д-р Румен Петков: Кюстендил е имал, заслужава да има и ще има по-добра орис!Алтернативен Поглед26044Саймън Ципис/Израел/ за загадъчната гибел на иранския президент РаисиАлтернативен Поглед13513Саймън Ципис за готвения прелом в Грузия по украински образецАлтернативен Поглед3194Михаил Миков-Водач в 25МИР-София и Видин: " ЛЕВИЦАТА! " дава вяра на левите хора в БългарияАлтернативен Поглед3696Д-р Цветеслава Гълъбова-Водач-Монтана, Ст.Загора: Каква опция на статуквото предлага " ЛЕВИЦАТА! "?Алтернативен Поглед116880Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед78919„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед77099Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява! Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР