Този малък, погален от слънцето и вълните на страната на

...
Този малък, погален от слънцето и вълните на страната на
Коментари Харесай

Малката държава с огромно население гледа с надежда в бъдещето

Този дребен, погален от слънцето и вълните на страната на Бенгалския залив, е усърдно пренебрегнат от туристите и изобщо от международното внимание. Повечето хора даже не знаят къде се намира. Работата е там, че това е най-бедното и най-гъсто обитаемо " ъгълче " на Азия. Бангладеш е с територия (144 хиляди кв.километра) сравнима с България и с население от над 165 милиона души.

Защо Бангладеш има толкоз доста поданици и с какво е известна тази страна?
 Снимка 355623
Източник:

Забравеното кътче на Азия

Република Бангладеш е южноазиатска страна, по суша е съвсем изцяло заобиколена от границите с Индия. Подобно на доста други страни в района, територията е била в предишното е била част от Британската империя, а след разпадането на колониалната система е изоставена на милостта на ориста.

През 1947 година Бенгалският район е разграничен сред Пакистан и Индия. Пакистанската част обаче незабавно се включи в сепаратистката битка. Факт е, че Бангладеш е единствената мононационална страна в района. 98% от популацията са бенгалци, които приказват еднакъв език и изповядват една и съща религия.

Така че Бангладеш незабавно изиска да се отдръпна от Пакистан, битка, която завърши през 1971 година с самостоятелност. В района обаче не стана по-спокойно, етническото единение не оказа помощ. От тогава и до момента бангладешките партии са се вкопчили в съревнование за власт.

До 1982 година републиката претърпя 2 държавни преврата, през 2000-те години влезе в къса война с Индия, а през днешния ден се бори с вътрешния тероризъм.

Бангладеш остава политически неустойчив. Двете преобладаващи сили - социалистическата " Авами лига " и ислямската " Национална партия ", имат разнообразни възгледи за живота и бъдещето. И двете придвижвания имат юношески бойни организации и понякога премерват силата си.
 Снимка 296039
Източник:

Защо има толкоз доста хора в Бангладеш?

Републиката е приета за една от най-бедните страни в Азия и дори в света, страна където 60% от популацията е под прага на бедността. Има висока престъпност, слаба обществена поддръжка, неразбираеми хрумвания за канализацията.

Степента на просветеност и начетеност в страната е 74,7%, публично здравно обезпечаване липсва. Има 3 болнични кревати на 10 000 души и единствено 1 дипломиран доктор на 2000 поданици.

На пръв взор наподобява, че в Бангладеш няма нищо, което би могло да способства за повишаването на популацията. Нищо друго с изключение на ориз. Републиката е в топ 5 на страните по произвеждане на тази просвета. Местният климат разрешава да се получава годишна продукция няколко пъти годишно.

Приблизително 80% от площта на страната съставлява плодородна алувиална равнина, част от по-голямата Бенгалска низина. Около 10% от територията е под 1 m надморска височина. От 70-те години с техническата и финансова помощ на Нидерландия в югоизточната част на Бангладеш се построяват уреди за отвоюване на нови земи от морето, като към 2010 година към 11 хиляди хектара такива земи се обработват от 21 хиляди фамилии.
 Столицата на Бангладеш към този момент разполага с първото си метро
Един от най-населените градове в света към този момент разполага с първото си метро

Задръстванията губят към 3,2 милиона работни часа всеки ден и костват на стопанската система милиарди долари всяка година

Струва си да се означи, че самото селско стопанство е в основата на стопанската система на страната. В него вземат участие повече от 60% от популацията. Бангладеш е измежду най-големите международни производители на ориз (4-то място в света), картофи (11-о място), манго (9-о място), ананаси (16-о място), тропически плодове (5-о място).

Второто най-важно перо на националната стопанска система е текстилната индустрия. По този метод тази промишленост подсигурява трудовата претовареност на дамите. Днес в страната живеят към 166 милиона души, които основават БВП по към 2 500 $ годишно на човек от популацията.

Трябва да се означи, че макар ниските заплати, Бангладеш има задоволително ниско нивото на безработица - към 5,4%. Заетостта, две трети от която и в селското стопанство, и високата хранителна стойност на ориза обезпечават непрекъснат, следен през историята, напредък на популацията.

И заради бедността и мощното въздействие на традициите, републиката не е направила демографския преход, характерен на множеството страни по света - " раждаме по-малко, грижим се по-дълго ".
 Снимка 301028
Източник:

Земя на вярата

В Бангладеш туризмът не се развива. Няма подобаваща инфраструктура, висококачествени услуги и с ненадейно високи цени за положителните жилища. До известна степен самите държавни органи организират политика на затворени граници, като дават много вражески условия за приемане на виза или позволение за престояване.
 Бангладеш желае да купува нефт от Русия
Бангладеш желае да купува нефт от Русия

В страната започнаха митинги поради скъпите горива

Но републиката към момента има всичко пред себе си. Бенгалците са доста положителни и работливи хора, които са оптимисти за бъдещето. Икономиката на страната пораства бързо - с 6-7% годишно. А през последните 10 години Брутният вътрешен продукт на глава от популацията е повишен 4 пъти, изпреварвайки и Индия, и Пакистан! Тя към момента е бедна страна, само че бързо се измъква от бедността.

Бангладеш се трансформира в обичано място за вложения: задгранични компании - най-вече текстилни компании - идват тук за евтини служащи. Различни оценки слагат страната на 3-то или 4-то място в света по експорт на облекло през последното десетилетие.

Държавата е богата на естествени запаси, има удобно географско състояние. Според локалните поданици единственото нещо, което липсва на Бангладеш, е единение на властта и политическа непоклатимост.

Може ли да се чака Бангладеш да изпревари съседите си и да се трансформира в нов магнит за вложения, в нов азиатски стопански тигър? Само бъдещето може да отговори на този въпрос.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР