Той е инструктор по пещерно дело и спасител по пещери

...
Той е инструктор по пещерно дело и спасител по пещери
Коментари Харесай

Половин век под земята. Алексей Жалов, който пише историята на българската спелеология

Той е инструктор по пещерно дело и избавител по пещери и пропасти. Изследвал е над 1000 пещери в целия свят. Генерален секретар е на Балканския спелеоложки съюз. Автор е на голям брой книги и научни публикации. На 22 юни Алексей Жалов навършва 70 и е Човек на деня на Свободна Европа.

За задачите на дипломната си работа студентът в Националната спортна академия Алексей Жалов остава 62 дни надълбоко подземен. От това през 70-те години излиза едно от първите съществени проучвания на психическите и физиологичните промени у индивида след продължителна изолираност в пещера.

Страстта му към пещерите идва няколко години преди този момент - когато вуйчо му, който е зоолог, води 12-годишния Алексей в пещерата Духлата .

" Той възпламени искрата на откривателя, на откривателя, на колумбовеца у мен ", сподели Алексей Жалов пред Свободна Европа.

От тогава и до през днешния ден той е повече от " Половин век подземен " . Така се споделя и последната му книга, която излиза след дни под марката на издателство " Вaкон ".

Тя е една от трите мемоарни и още няколко - профилирани, които към този момент има издадени Жалов. Той е създател и на голям брой публикации и научни писания, оповестени в профилирани издания в България и чужбина.

Алексей Жалов има и неоспорим принос освен за пещерното дело, а и за историята на спелеологията в България . Той работи от десетилетия по този труд, който следва да издаде.

" Съвременният пещерняк няма мощно развито възприятие за историзъм. Хората не знаят какво са правили други обратно, а някои неща са доста мотивиращи ", сподели Жалов.

Той има поради оборудването и оборудването на пещерняците преди 50 години и в този момент. Ентусиазмът на първопроходците е доста мотивиращ, сподели Жалов.

Алманахът на българската спелеология също е под негово авторство, съставителство и редакция.
 Издадените книги на Жалов
Алексей Жалов работи през целия си живот в управлението на федерацията по спелеология. Това не е единствено административна работа, а най-вече водене на курсове, експедиции по пещери, командировки. Така през годините преброява над 1000 пещери, които е изследвал - в България, Испания, Франция, Гърция, Виетнам, Китай, Куба, Албания .

Не на последно място Жалов е преподавател по пещерно дело и почетен член на пещерен клуб " Хеликтит " . През него са минали най-малко три генерации пещерняци, а и досега го канят от клуба да образова новите курсисти или да организира финалния им изпит.

След повече от 50 години по пещерите Жалов споделя, че към момента се учи. " Когато заниманието ти стане специалност, нещата са малко по-различни. Отне ми доста време тези обувки да ми станат комфортни. Учих се да бъда преподавател, учих се да бъда началник... "
 След изследването на една от геоложките галерии край село Лакатник в Искърското дефиле
Алексей Жалов е изобретател на няколко нови скотски типа, даже един нов за науката бръмбар носи неговото име - Duvalius Paraduvalius Zhalovi.

В момента 70-годишният пещерняк се е заел да изследва пещерите на гръцкия полуостров Атон, в никакъв случай неразучени до момента. Именно в една от тях е намерил още един нов скотски тип - сляпа пещерна скаридка.

По самодейност на Жалов от 2011 година стартират експедициите на Атон и досега са проучени над 240 пещери.

Иначе има да приключва още два огромни плана: книгата за историята на спелеологията в България, както и книгопис на спелеологията в България.
 Като тирамису. Как една скучновата пещера край Лакатник изненада посетителите си  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР