Това беше желание за обновление между нашите две страни, след

...
Това беше желание за обновление между нашите две страни, след
Коментари Харесай

Наум Кайчев за срещата в Скопие: Това беше желание за обновление


Това беше предпочитание за обновяване сред нашите две страни, откакто има две нови държавни управления и двама нови министър председатели, разяснява историкът Наум Кайчев за визитата на премиера Кирил Петков в Скопие. „ От друга страна отпадна един от въпросите, които стоят сред България и Северна Македония – точно въпросът за наименованието на нашата съседка “, уточни той в предаването „ Тази заран “.

Срещата сред Кирил Петков и новия министър председател на Северна Македония Димитър Ковачевски се организира във вторник в Скопие.

„ Това е единодушие от страна на нашите съседи, че Македония не е единствено Северна Македония. След като с Гърция се съгласиха, че има друга Македония – Южна, в този момент с това в действителност се установи, че има и друга – българска Македония в Благоевградска област. С други думи действително има три Македонии – Пиринска, Южна Македония в Гърция и една трета – страната Северна Македония “, сподели още историкът Наум Кайчев.

Според журналиста Георги Милков обаче, не е явен задължението и дали изобщо ще се случи да се изчистят учебниците в Македония от обидните квалификации към българите.

„ Много пъти до в този момент сме виждали поръчки от страна на Скопие, след което са били забравени, не са се случвали или се е случвало тъкмо противоположното “, напомни Милков.

„ Хубавото, което се случи е, че беше дадена поръчка да се тръгне в бизнес посока, тъй като Скопие има връзка с всички останали столици, само че не и със София. Ако се построи автомагистрала, жп линия или тази въздушна връзка тръгне, това е една добра база да се върви напред, тъй като в случай че се хванем за историята няма да стигнем до на никое място “, уточни още журналистът.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР