Централната избирателна комисия ще се справи с изборите, без значение

...
Централната избирателна комисия ще се справи с изборите, без значение
Коментари Харесай

Цената на вота 2 в 1: Възможно ли е разходите за изборите да надвишават 100 млн. лева?

Централната изборна комисия ще се оправи с изборите, без значение кои са те и на коя дата. Разбира се, когато до последния миг има неопределеност дали националните избори ще бъдат на една и съща дата, се наложи да разработим всички изборни бумаги, решения и документи във разновидности.

Това изясни в „ Тази заран “ ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова.

„ Когато през вчерашния ден от президента бяха издадена двата указа, приехме хронограмата за тези избори, по-голямата част от изборните бумаги, изборните описи и главните решения свързани с организацията. Във връзка с машинното гласоподаване - прекратихме остарялата социална поръчка, която беше оповестена този път много рано за европейските избори и обявихме новата за изборите 2 в 1 “, акцентира още Нейкова.

По думите й не може да се пресметна изрично дали ще спестим от разноските за избори, в случай, че се организират дружно.

„ План-сметката за разноските за изборите се приема с решение на Министерски съвет. Вчера ЦИК съгласува плана на план-сметка. В милионите, за които постоянно се приказва по време на избори, частта, която се дефинира за бюджет на ЦИК е много дребна “, изясни ръководителят.

Според изказванията й планът за план-сметка е към 98 млн. лв., а за ЦИК са единствено 4 млн. и 600 хиляди

„ Това са дейностите, свързани с разяснителна акция, медийни пакети, хонорари на изборни комисии и лица, които подкрепят изборния развой. В изборния развой вземат участие доста други държавни органи. Когато план-сметката бъде призната ще видите в постановлението по какъв начин са разпределени средствата по ведомства “, изрично съобщи Нейкова.

Тя изясни, че когато изборите са настрана, някои разноски се повтарят. Когато са дружно –се икономисват.

„ От средствата, свързани с логистика и средствата, свързани с хонорари на изборните комисии се икономисва. Не може да се каже, че разноските биха били на половина, само че не мога да отговоря изрично какъв брой ще спестим “, добави тя.

Нейкова прикани всеки гласоподавател да напряко информация по отношение на изборните си права:

„ За първи път имаме тази композиция от избори. Различни са изборните права. За европейските избори има условие за по този начин наречената уседналост. Затова ще има и два обособени изборни листата. “

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР