Топящите се ледници разкриват стотици хиляди тонове бактерии, съобщи електронното

...
Топящите се ледници разкриват стотици хиляди тонове бактерии, съобщи електронното
Коментари Харесай

Топящите се ледници освобождават огромни количества непознати микроби

Топящите се ледници разкриват стотици хиляди тонове бактерии, заяви електронното издание на английския " Гардиън ", базирайки се на резултати от проучване.

Микробите, освобождавани в международния океан, може да обогатят екосистемите, само че би трябвало да бъдат деликатно изследвани, с цел да бъдат разпознати евентуални патогени, предизвестяват учените.

Бързото размразяване на ледовете поради климатичната рецесия демонстрира по какъв начин ледниците и неповторимите микробни екосистеми, които ги населяват, " умират пред очите ни ", показват учените. Те са в конкуренция с времето да изследват тези екосистеми, преди да изчезнат.

Някои от тези микроби биха могли да са и предстоящ източник на потребни биологични молекули като нови антибиотици да вземем за пример, написа Българска телеграфна агенция. Учените са събрали повърхности стопени води от осем ледника в Европа и Северна Америка и от две места в ледената завивка на Гренландия. Във всеки милилитър вода са открити десетки хиляди микроби. По оценки на експертите освобождаваните от стопените ледове бактерии и водорасли ще прибавят приблизително към 650 000 тона въглерод годишно за идващите 80 години в Северното полукълбо, като се изключи хималайския регион Хиндукуш, който не е проучен. Това допуска леко приблизително нарастване на излъчванията въглероден диоксид. Ако въглеродните излъчвания бъдат понижени и световното стопляне и размразяване на ледовете се забави, всеобщото освобождение на бактерии от тях ще се свие с една трета.

" Наблюдаваме по какъв начин ледниците умират пред очите ни, което визира микробите в тях, с последствия за нас и локално, и световно ", сподели доктор Аруин Едуардс от университета Абъристуит в Уелс, Англия.

До наскоро се знаеше малко за хилядите типове микроби, обитаващи ледената повърхнина. През юни на тибетски хладилник бяха разпознати близо 1000 нови микробни типа.

Резултатите от изследването са оповестени в профилираното издание " Nature Communications Earth and Environment Journal ".

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР