Боровинките са не само вкусни, но се смятат и за

...
Боровинките са не само вкусни, но се смятат и за
Коментари Харесай

Виното от боровинки може да бъде следващата голяма суперхрана

Боровинките са освен вкусни, само че се считат и за нещо като суперхрана. Макар това в действителност да е единствено маркетингов термин, те въпреки всичко са цялостни с микроелементи като витамини, минерали както и голям брой съединения с антиоксидантно деяние, което съгласно някои учени носи изгоди за здравето.

Преработката на храните обаче от време на време може да промени питателните им свойства – по тази причина откриватели от Университета в Кордоба се пробваха да проучат дали същото може да се каже и за боровинковото вино.

Екипът употребявал боровинки, събрани от Уелва в Южна Испания, като ги смачква и прибавя към захарен разтвор, с цел да получи общо 8 литра сок, към който прибавя и малко квас. Сокът е оценен за концентрацията на антиоксидантните съединения в него – а точно антоцианини, флавоноли, флаван-3-оли, танини и витамин С – и за цялостната антиоксидантна интензивност.

След това сокът е разграничен в равни количества в осем разнообразни колби, които са разграничени на две групи: една група от четири, които са сложени на водна баня при 17 градуса, а другите четири – на баня при 20. Във всяка вана две от колбите са оставени да ферментират единствено отчасти, като се получава сладко вино, до момента в който другите две приключват цялостна ферментация, като се получава изсъхнало вино.

Екипът проучва концентрацията и интензивността на антиоксидантите в малко количество от всяка от колбите и съпоставя откритото с истинския сок.

Резултатите разкриват, че боровинковото вино съумява да резервира някои от евентуалните изгоди от плодовете – всички направени виновност, без значение от разликите в температурата или времето на ферментация, демонстрират по-висока антиоксидантна интензивност от истинския боровинков сок.

При все това другите условия наподобява оказват известно въздействие върху концентрацията на другите антиоксидантни съединения. Например по-дългото време на ферментация води до по-ниски концентрации на антоцианини, флавоноли и танини – макар че равнищата на флаван-3-ол в действителност се усилват с времето.

Температурата също наподобява има някакво значение, като е открито, че виното, съхранявано при по-висока температура, съдържа почти два пъти по-малко витамин С, в сравнение с ферментиралото при по-ниска температура.

Проучването заключава, че „ винопроизводството на боровинки усилва оптимално изгодите от плодовете, само че температурата и времето на ферментация оказват доста въздействие върху техния състав “.

Това, което не се загатва единствено, е по какъв начин е вкусът…

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР