Мидите може да изглеждат като безобиден спомен от плажа, но

...
Мидите може да изглеждат като безобиден спомен от плажа, но
Коментари Харесай

Защо не трябва да взимате миди от плажа

Мидите може да наподобяват като безопасен спомен от плажа, само че има няколко основателни аргументи да не ги взимате със себе си.

Проучване от 2014 година изследва премахването на миди от плажовете и стига до заключението, че то нанася „ обилни вреди “ на многочислените форми на живот, които разчитат на тях. Мидите са изненадващо значим детайл в крайбрежните екосистеми: наред със стабилизирането на плажовете, което обезпечава на птиците строителни материали за гнездата им, те обезпечават дом или повърхнина за прикрепване на разнообразни морски организми, в това число водорасли, морска трева, гъби и ракообразни. Те са и източник на калциев карбонат, който може да се разтвори в морската вода и да се рециклира назад в океана.

„ Мидите са забележителни с това, че извършват голям брой функционалности в естествените екосистеми “, споделя в изказване Михал Ковалевски, водещ създател на проучването и палеонтолог в музея на Флорида.

„ Черупките на мекотелите са от първостепенно значение за раците отшелници и макар че пясъчните плажове не са подобаващи места за тези раци, черупките на мъртвите охлюви съставляват главен запас за тях. Също по този начин, не е изключително очевидно, само че доста дребни организми се заселват върху мидите, тъй че премахването им от брега ще отстрани и местообитанията на тези организми “, добавя Герат Вермей, специалист по миди и бележит професор по геология в Калифорнийския университет в Дейвис, който не е взел участие в проучването.

В рамките на изследването откриватели организират многочислени ежемесечни проучвания от 1978 до 1981 година и от 2008 до 2010 година на плажа Ларга, на един час път с кола от Барселона в Испания. Резултатите демонстрират, че броят на мидите е намалял с до 60% сред двата интервала на проучване.

Те подозират, че това най-вероятно се дължи на притока на туристи в региона, защото мидите са били по-изобилни през зимния интервал, когато плажът се посещава от по-малко хора.

„ Хората могат да играят забележителна роля в смяната на местообитанията посредством действия, които мнозина биха възприели като най-вече безвредни, като плажуването и събирането на миди. Важно е да продължим да изследваме по-незабележимите аспекти на дейностите, свързани с туризма, и тяхното влияние върху крайбрежните местообитания “, споделя Ковалевски.

Друга основателна причина да не си взимате мидички за у дома: това е нелегално в доста елементи на света. Например, в Обединеното кралство Законът за отбрана на крайбрежието от 1949 година не разрешава вземането на каквито и да било естествени материали от публичните плажове. Не, че сме се разбързали да вървим на море там де…

Малко по-спокойно е в Съединени американски щати, където събирането на празни морски черупки за забавление е позволено при доста условия. Някои типове обаче са предпазени и събирането на живи миди в този смисъл може да ви донесе неприятности със закона.

Розов стромбус

През 2018 година се оповестява, че една жена даже е била вкарана в пандиза, откакто е взела 40 миди от плажа в Кий Уест във Флорида. Сред тях се оказало, че има розови стромбуси, които са включени в листата на застрашените типове по Закона за застрашените типове. На 30-годишната жена е било подредено да изкара 15 дни в пандиза и да заплати санкция от 500 $.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР