Видът, който държи рекорда за най-висок полет от всички птици,

...
Видът, който държи рекорда за най-висок полет от всички птици,
Коментари Харесай

Коя е най-високото летящата птица?

Видът, който държи върха за най-голям полет от всички птици, е aфриканският лешояд (Gyps rueppellii).

През 1973 година един образец удря търговски аероплан на 11 300 метра над Кот д’Ивоар в Западна Африка. Въпреки че един от моторите му се поврежда, самолетът съумява да се приземи сполучливо. За страдание птицата нямаше подобен шанс: от нея остават единствено 5 цели и 15 частични пера – задоволителни единствено за позитивно идентифициране на типа и за потвърждаване на този необикновен героизъм.

Лешоядът е роден в района на Африка, наименуван Сахел, който е земите сред Сахара и саваната на Судан, а ареалът му обгръща голям брой страни, в това число Зимбабве, Сенегал и Етиопия. От време на време те се появяват и в Испания през Средиземно море.

За страдание обаче тези визити могат да станат по-голяма необичайност в бъдеще, защото лешоядът е в Червения лист на Международния съюз за отбрана на природата (IUCN) като сериозно заплашен. Подобно на доста други сходни африкански птици, те са застрашени от загуба на местообитанията си, лов и понижена наличност на единствения им източник на храна – мърша.

Има огромен проблем и с отравянията, изключително в Източна Африка. Това най-много се дължи на пестицид, наименуван карбофуран, само че благотворителната организация BirdLife International акцентира и ролята на лекарството диклофенак. Това противовъзпалително средство може да се употребява във ветеринарната медицина, само че е смъртоносно за лешоядите, в случай че те обхванат трупове на животни, които са били третирани с него. Изненадващо, като се има поради, че другояче на драго сърце гълтам месо, инфектирано с антракс и ботулизъм…

Ако в миналото имате шанса да видите таква птица онлайн, гледката няма да се не помни бързо. Тези величествени животни доближават височина от съвсем метър и имат присъща глава без пера – Animalia написа, че тази акомодация се дължи на склонността им да вкарват цялата си глава в плячката, до момента в който я ядат.

 Rüppell's Vulture (Gyps rueppelli) (21160089681)

Мощните им крила са с обсег над 2 метра, само че ги употребяват спестовно в полет. Дори когато не предизвикват главоболие на водачите, африканските лешояди постоянно доближават впечатляваща височина, възползвайки се от мощните топли течения, до момента в който търсят плячката си.

Напълно допустимо е обаче, даже евентуално, събитието от 1973 година да е било някаква особеност. Има аргументи, заради които нормално не се следят птици да летят паралелно с пътнически самолети на сходна височина, като множеството от тях са свързани с кислорода.

 2017.07.04.-01-Wendisch Rietz--Kranich

Сив жерав

Сред другите кандидати за най-голям полет са сивият жерав (Grus grus), който е регистриран да лети на 10 000 метра, до момента в който заобикаля орлите в Хималаите, и планинската гъска (Anser indicus), която е видяна на оптималната височина от 7 300 метра и има свръхголеми бели дробове, с които може да се оправи с неналичието на О2.

 Bar-headed Goose by Dr. Raju Kasambe DSCN7530 (23)

Планинска гъска

Все отново BBC Wildlife оповестява, че даже благодарение на актуалните технологии за следене няма данни друга птица да се е доближила до върха на лешояда, тъй че короната му към този момент наподобява сигурна.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР