На изборите на 9 юни ще се гласува в 60

...
На изборите на 9 юни ще се гласува в 60
Коментари Харесай

Изборите: Гласуваме в 60 държави и 769 секции, като само в половината от тях вотът ще може да е 2 в 1

На изборите на 9 юни ще се гласоподава в 60 страни в 769 секции, като в 389 ще може да се упражни избор и за Народно заседание, и за Европейски парламент. В останалите ще се гласоподава единствено за български парламент, съобщи тя.

Матева напомни, че в събота - 25 май, изтича срокът, в който гласоподавателите с регистриран сегашен адрес в друго обитаемо място в страната и желаят да гласоподават в изборите на 9 юни по този сегашен адрес, би трябвало да подадат заявление в общинската администрация, с цел да могат да бъдат включени в листата за гласоподаване по сегашен адрес.

На 25 май изтича и срокът за подаване на заявки на гласоподаватели, които желаят да гласоподават с преносима изборна кутия, напомня Българска телеграфна агенция. На 16 май ЦИК изпрати до всички общини увещание с изтичащите периоди с искане да бъдат обезпечени на 24 и 25 май дежурни в общинските администрации, с цел да могат гласоподавателите да подадат в период своите заявки и те да бъдат обработени, сподели още Матева. Тя напомни, че ЦИК със свое решение е определила реда за гласоподаване на гласоподаватели с увреждания.

Утре в ЦИК ще стартират консултациите с парламентарно показаните партии и обединения, по отношение на назначението на съставите на СИК отвън страната. В тях ще взе участие и Министерството на външните работи, сподели Росица Матева и добави, че съставите би трябвало да бъдат назначени до 27 май. Тя означи, че за вота на 9 юни към този момент има регистрирани за наблюдаващи 6 организации.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР