Ако предполагате, че водните бозайници са шампиони по задържане на

...
Ако предполагате, че водните бозайници са шампиони по задържане на
Коментари Харесай

Кое животно може да задържи дъха си най-дълго?

Ако допускате, че водните бозайници са първенци по задържане на дъха, ще бъдете прави… Но един път като навлезем в тази област, нещата стават малко по-спорни.

Въз основа на най-дългото записано гмуркане, купата би отишла при клюномуцунестите китове на Кювие. По време на 5-годишно проучване на 23 представители на типа учените записват един субект, който задържа дъха си под вода в продължение на 3 часа и 42 минути. За съпоставяне, международният връх за човек е 24 минути и 37 секунди.

Но междинната дълготрайност на гмуркането на китовете в проучването е 59 минути, а единствено 5% от тях са се гмуркали повече от 1 час и 17 минути. Ако погледнем оттатък самостоятелните достижения, има и други морски жители, които могат да задържат дъха си по-дълго от тези междинни стойности.

Известно е да вземем за пример, че кашалотите прекарват под водата към час и половина, преди да се върнат на повърхността, с цел да си поемат мирис. А отвън китоподобните, морските слонове са безапелационни спечелили, като задържат дъха си два часа.

 Antarctic,

Морски слонове

Част от аргументите се крият в това, че мускулите им са цялостни с протеин, наименуван миоглобин, който съхранява О2 и обезпечава комфортен достъп до него на мускулните кафези.

Хората също имат миоглобин, само че в доста по-ниски концентрации – тъй като в случай че имаме прекалено много белтъци близо един до различен, те могат да се слеят и да причинят заболяване. Защо тогава китовете, тюлените и други сходни нямат същия проблем?

Според изследване от 2013 година миоглобинът на водните бозайници е позитивно зареден.

„ Подобно на сходните полюси на магнит, протеините се отблъскват един от различен “, споделя създателят на проучването доктор Майкъл Беренбринк пред BBC News. „ По този метод считаме, че животните са в положение да съберат в действителност високи концентрации на тези протеини в мускулите си и да избегнат слепването им и надлежно запушването на мускулите. “

Миоглобинът обаче може да е единствено част от картинката. Изследователите също по този начин подозират, че по-специално китовете на Кювие може да имат и невисок метаболизъм, което значи, че не изразходват кислорода толкоз бързо.

Когато в последна сметка им се наложи да преминат към метаболизъм без О2 – анаеробно дишане; тук малко се връщаме към часовете по биология в учебно заведение – се счита, че китовете имат по-добра търпимост към лактата, който се натрупва в мускулите.

Ако в този момент учените съумеят да схванат по какъв начин да се сдобием с тези характерности, тъй че да не се задъхваме по време на подготовка във фитнеса, това би било отлично, благодаря.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР