Толкова много винá трудно се преглъща с... вѝно, се казва

...
Толкова много винá трудно се преглъща с... вѝно, се казва
Коментари Харесай

Вина - по-добрият сериал по БНТ

" Толкова доста винá мъчно се преглъща с... вѝно ", се споделя в новия български сериал „ Вина “, който може да се гледа всеки четвъртък по Българска национална телевизия. Имаше неприятния шанс да излезе съвсем едновременно с, и леко да се загуби в целия звук към продукцията по романа на Людмила Филипова.

Режисьор на " Вина " е Виктор Божинов ( " Под прикритие ", „ Възвишение “, „ Голата истина за група жигули “, „ Бягство “), сценаристи са Ваня Николова, Нели Димитрова и Екатерина Николова. Музиката е от Петър Дундаков.

Заглавието е игра на думи, зад която се развива фамилна драма. В нея има и хубаво вино, и отговорни. Сериалът е сниман в долината на река Струма и региона на Мелник, а камерата на операторите Калоян Божилов и Георги Гвоздев улавят привлекателни пейзажи от този край.

В 12 епизода, сюжетът е отегчителен към наследствена винарска маза, която преплита ползите на наследници и общинари. Всеки епизод носи името на вид вино. Началото е обещано със „ Совиньон блан “, което дава лек и прелестен привкус при запознанството на персонажите.

`Кадър

Филип (Владимир Зомбори) се завръща в родния си край, с цел да продаде фамилната винарна. Неин притежател е бил чичо му, който преди малко е умрял, а към този момент се е появил покупател. Планът обаче се проваля около еноложката на избата Елина (Елена Телбис), която е посветила последните години от живота си на възраждането на мястото.

За да се приготви за ролята, Телбис прочита няколко книги за виното и взе участие в професионални винени дегустации. В същото време Виктор Божинов не разрешава на Влади Зомбори (Филип) да чете каквото и да било за винопроизводството авансово – неговият воин би трябвало да е изцяло „ необут “ по тематиката и с времето да научава от ден на ден за света на виното. Всичко това научаваме от страницата на винарната в Мелник, където е снимана продукцията.

Сюжетът се усложнява около бащата на Елина – Андрей Бончев (Михаил Билалов), който употребява въздействието си като ръководител на общинския съвет.

Билалов играе същински противен персонаж, което му отива. От друга страна и тази продукция страда от един доста ослепителен недостатък на множеството български филми - че желаят да вкарата в един сюжет всички проблеми на фамилията, страната, нацията. Не ни е спестена и обичаната мутренска нотка в историята, без която като че ли мъчно се прави филм, в случай че не е исторически.

Героят на Билалов има искания към парцела, само че Филип взема решение да му се опълчи и да остане в родината си, до момента в който не вдъхне нов живот в наследената земя.

Божинов преплита в комплицирани връзки персонажите, като трансформира битката им за тази маза в житейски смисъл.

Сценаристите слагат героите пред класическите алтернативи за нашите георграфски ширини - оставане в родината пред живота в чужбина, отстояване на правила пред потребление на политическо въздействие, доверие против невярност. Лутат се сред избора да продължат по лесното като загърбят проблемите или да поемат по път, който изисква кураж за реализиране на задачите.

Главният спор е сред Филип и Андрей и се движи на границата сред положителния звук и (не)позволеното, сред връщане към корените и желанието за облага.

И въпреки тук-там действието във „ Вина “ да върви постепенно, да липсва замаха на продукциите на HBO и Netflix, сериалът - (до този момент) има капацитет да притегли публика като се надяваме последователно да подвига и градуса на напрежението сред персонажите.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР