Текстът е от бюлетина на фондация Америка за България.Необичайната архитектура

...
Текстът е от бюлетина на фондация Америка за България.Необичайната архитектура
Коментари Харесай

Гробницата в Свещари - открития, но и догадки

Текстът е от бюлетина на фондация " Америка за България ".

Необичайната архитектура на Свещарската гробница я прави световноизвестна незабавно след откриването ѝ от археолози през 1982 година Оттогава е обект на изследвания и голям брой догадки.

Гробницата се намира покрай село Свещари, на пътя сред Разград и Силистра в Североизточна България. Експертите считат, че е издигната през III век пр.Хр., с цел да съхранява останките на Дромихет, всесилен тракийски държател, който побеждава в борба наследника на Александър Велики Лизимах и в последна сметка се дами за щерка му. Недовършените украшения в гробницата сочат, че нейният жител евентуално е умрял ненадейно.

Траките, обитавали Балканския полуостров в древността, не са оставили никакви писмени документи, тъй че всичко, което знаем за техния живот и традиции, идва от разкопките на светилищата им и от това, което техните съвременници са писали за тях. Тракийските племена постоянно воювали с македонските си и гръцки съседи. И въпреки всичко сред тях е имало и културен продан. За това, че племето на Дромихет – гетите, е имало допир с културата на Древна Гърция, свидетелстват десетте женски скулптури, украсяващи погребалната камера на Свещарската гробница; кариатидите са присъщи за елинската архитектура. Интересно е, че красивите женски фигури, както и изящните украшения в свода на гробницата са единствените по рода си, открити в тракийски некропол.

По-типично тракийските детайли на гробницата са, че е издигната в могила и че нейният жител е заровен със брачната половинка и конете си.

Експертите считат също, че Хелис, изгубената столица на гетите, се е намирала в региона, защото наоколо до Свещари са открити огромен брой тракийски светилища и останките на укрепен град. Поради необикновената си декорация и защото дава богата информация за културата на гетите, през 1985 година Свещарската гробница в включена в листата на ЮНЕСКО на международното културно завещание. Тя е втората тракийска гробница в България в листата на ЮНЕСКО, след Казанлъшката.

 По-типично тракийските детайли на гробницата са, че е издигната в могила и че нейният жител е заровен със брачната половинка и конете си.
© Interact-Bulgaria, Wikimedia Commons

По-типично тракийските детайли на гробницата са, че е издигната в могила и че нейният жител е заровен със брачната половинка и конете си.

България е известна с тракийските могилни некрополи, като се счита, че в страната има до 60 000 тракийски могили, множеството от които занапред ще бъдат проучвани. И въпреки всичко доста от тях не са публично налични, а някои, като Казанлъшката и Александровската, са копия. (Дубликатите са издигнати за тяхна отбрана, защото гробниците са ограбвани от иманяри и доста артефакти в тях са развалени.)

Свещарската гробница е оригинал. Тъй като в никакъв случай не е била разграбена и е открита относително неотдавна, тя е прелестно непокътната, като по лицата, косите и одеждите на кариатидите даже проличава, че в миналото са били оцветени. Досега в гробницата е осъществявана единствено козметична консервация.

Архитектура, датираща отпреди две хилядолетия и половина, изисква реституция и усъвършенствания, с цел да бъде опазена и посещавана дълготрайно. Затова през октомври 2018 година посланикът на Съединени американски щати в България Ерик Рубин разгласи, че Посланическият фонд на Съединени американски щати за запазване на културното завещание ще подари 184 000 $ за консервацията на гробницата, както и за изложбени и инфраструктурни усъвършенствания на обекта. Проектът за реституция ще се управлява от фондация " Кредо Бонум ".

Инвестицията на американското посолство в българското културно завещание надвишава един милион щатски $ и е помогнала за запазването на значими исторически здания, като църквата " Св. Йоан Алитургетос " в Несебър; две християнски гробници от 4-ти век в София; тракийската могила на Крън II край Казанлък; Куршум джамия в Силистра; мозайки от 3-ти век в Пловдив; библиотеката и джамията на Осман Пазвантоглу във Видин.

Докато сте в региона на Свещари...

Свещарската гробница е част от историко-археологическия резерват " Сборяново ", включващ над 140 археологически обекта от разнообразни столетия. Не забравяйте да посетите тракийското светилище в Камен хълм, датиращо от 1-ви век пр.Хр., както и останките на укрепен тракийски град – евентуално Хелис, столицата на гетите.

Посетителите могат да прегледат и Демир баба теке. Смята се, че тук почива ислямският мистик и врач Демир Баба, живял през XVI век. Култовият комплекс (теке) на Демир Баба е издигнат върху хилядолетно тракийско светилище (от което е оживял каменният олтар в двора на текето), а за водата от извора се приказва, че е лечебна.

Насочете се на югозапад и посетете Археологически резерват " Абритус " в Разград, в който ще видите руини от античния римски град Абритус. Край Абритус през 251 година се води решаваща борба сред римляните и нахлуващите готи (същите, които съвсем изцяло унищожават Филипопол, сегашен Пловдив, предходната година). В борбата умира римският император Деций Траян, първият римски император, погубен от варвари.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР