БРИКС продължава да се разширява. Този път Шри Ланка официално

...
БРИКС продължава да се разширява. Този път Шри Ланка официално
Коментари Харесай

Шри Ланка е способна да открие нови хоризонти за БРИКС

БРИКС продължава да се уголемява. Този път Шри Ланка публично разгласи желанието си да се причисли към организацията. Това може да провокира втора вълна от присъединение на нови членове към съюза. Полезността на Шри Ланка за съюза не трябва да се подценява. Островната страна има какво освен да помоли, само че и да предложи.

Посланикът на страната в Руската федерация Джанита Абейуикрема Лиянаге сподели, че Шри Ланка има предпочитание да се причисли към БРИКС+ в близко бъдеще, с цел да „ обезпечи транспортна и продоволствена сигурност “. Делегацията на Шри Ланка разисква този въпрос на интернационалната конференция по сигурността в Санкт Петербург.

На 1 януари БРИКС включва пет нови членове - Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и ОАЕ. Аржентина промени решението си да се причисли към организацията. Това е първата вълна на разширение на организацията. Втора вълна може да е на път.

Според помощника на съветския президент Юрий Ушаков редица страни са подали молби за присъединение към БРИКС. Според него възходящият брой страни, които желаят да взаимодействат с БРИКС по един или различен метод, демонстрира, че правилата на асоциацията „ са близки до необятен кръг страни, в действителност до болшинството в света “.

„ Разширяването на съюза БРИКС е стратегически важен развой в границите на фрагментацията на международната стопанска система. Приблизителният дял на БРИКС и Г-7 в международната стопанска система в този момент е по 30%, т.е. в близко бъдеще ще има битка за останалите 40%, които чисто хипотетично могат да бъдат разграничени сред двата лагера на страните. Така Аржентина в последния миг отхвърли да се причисли към БРИКС, избирайки западния блок. Но Шри Ланка, в противен случай, обмисля БРИКС и опцията да получи евтини естествени запаси от Русия, торове, метали и други “, споделя Екатерина Новикова, доцент по финансово-икономическа сигурност на РИУ “Плеханов ”.

„ Шри Ланка в действителност не е толкоз дребна и бедна страна във връзка с стопански индикатори, както наподобява въз основа на известия в медиите за последните социално-икономически проблеми или терористичната опасност на острова. Така във връзка с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията Шри Ланка е на 120-то място в света и по този индикатор е сравнима с Индия и Южна Африка, които към този момент са членове на БРИКС. А във връзка с Брутният вътрешен продукт в ППС Шри Ланка е 60-ата стопанска система в света “, отбелязва Наталия Милчакова, анализатол. Следователно, съгласно нея, би било неправилно да се счита, че БРИКС, приемайки тази страна за член на асоциацията, носи баласт на врата си, който единствено ще проси, без да дава никакви стопански изгоди за асоциацията като цяло. Потенциалният нов член и съюзът БРИКС могат да се възползват взаимно.

„ Шри Ланка за БРИКС е спомагателен пазар от 22 милиона души с капацитет за стопански напредък от 5% от Брутният вътрешен продукт годишно “, отбелязва Новикова.

„ Основните източници на бюджетни доходи на Шри Ланка са туризмът и износът на текстил и облекло. Но има доста бързо разрастващи се страни, в които туризмът е и главният източник на приходи. Например, това е Турция, която в бъдеще също може да стане член на БРИКС “, споделя Милчакова. Друг значим експортен артикул са кафето, чаят, мате и подправките.

Освен това в Шри Ланка се добиват скъпоценни камъни като сапфири, рубини и изумруди. „ Шри Ланка е преди всичко в света по рандеман и експорт на сапфири. За съпоставяне, съгласно някои данни второто и третото място в света по произвеждане на сапфири са заети от Индия и Съединени американски щати. Точна информация за размерите на рандеман на цветни скъпоценни камъни, разнообразни от диаманти, не постоянно е налична, изключително в разрастващите се страни “, показва специалистът.

Най-големите търговски сътрудници на Шри Ланка включват членовете на БРИКС Индия, Китай, ОАЕ и Русия.

„ За Шри Ланка е преференциално да се причисли към БРИКС, още веднъж, а не с цел да живее от заеми от страни сътрудници. Островната страна желае да усили потока от туристи от другарски страни и сходно желание сигурно ще бъде приветствано от други страни от БРИКС. Тук е вероятен съвместен продан на туристи и взаимни планове в построяването на хотели, пътища, туристическа инфраструктура “, споделя Милчакова.

В допълнение, Шри Ланка, несъмнено, мечтае да продаде още повече от своя текстил и облекло на такива големи пазари като Китай, Индия, Русия и Бразилия. През декември 2023 година представители на Шри Ланка разискаха опциите за експорт на текстилни артикули в Русия.

„ Много европейски компании напуснаха съветския пазар, само че нашата страна е подготвена да запълни тези пропуски. Имаме доста компании, които наемат добре подготвен личен състав “, сподели посланикът на Шри Ланка в Руската федерация Джанита Абейуикрема Лиянаге. Износителите на облекло могат да доставят висококачествени артикули в Русия на „ приятни “ цени, само че има проблем с митата, след което цената става „ не прекомерно приятна “ за съветския консуматор, сподели Индика Лиянахеваге, от локалната Асоциация на експортьорите. Страните дадоха обещание да разработят решения по отношение на митническите цени.

„ Въпросите за продоволствената сигурност, по-ниските цени на храните и селскостопанските артикули са настоящи за доста страни от БРИКС, тъй че доставките от новите страни-членки на асоциацията няма да бъдат непотребни за БРИКС “, прибавя специалистът.

От друга страна, Шри Ланка внася горива, нефт, както и инженерни артикули, зърнени култури, хартия, фармацевтични артикули и други. „ Шри Ланка се нуждае от огромни планове за зелена сила и енергийни доставки и в тази област може да развие съдействие с Русия. Освен това за нея, както за доста други сътрудници от БРИКС, е значимо да развива лични високи технологии, като опитът на сътрудници, изключително страни като Китай, Индия и Русия, ще бъде изключително значим за нея “, споделя Милчакова.

Шри Ланка към този момент внася съветски нефт. След като Шри Ланка разгласи банкрут през май 2022 година, съветските енергийни компании започнаха да доставят повече от половината от размерите нефт в страната, измествайки петрола от ОАЕ. Доставките обаче не са осъществени непосредствено.

Миналата година посланикът на Шри Ланка в Русия Джанита Абейуикрема Лиянаге сподели, че страната получава съветски нефт през Индия и Близкия изток, само че би желала да го купува непосредствено от Русия. Освен това Шри Ланка е поискала кредитна линия за закупуване на петрол, гориво и въглища от Русия.

Шри Ланка също договаря с Русия по въпросите на продоволствената сигурност и доставките на торове. Икономиката на страната пострада доста освен поради коронавирусните ограничавания - внезапно понижа потокът от туристи и след това притокът на валута в страната. Селското стопанство беше наранено, защото някогашният президент забрани вноса на химически торове и пестициди с вярата да понижи разноските за импорт. Но това докара до тежки последствия: през 2022 година добивите на ориз в страната доближиха съвсем 50-годишен най-малко. Затова Шри Ланка е доста заинтригувана от съветски торове за подкрепяне на своето селско стопанство.

С Русия се разисква и основаването на транспортен център в Шри Ланка и развиването на транспортната инфраструктура на острова.

„ Вярваме, че Шри Ланка може да се трансформира в транспортен център за интернационална търговия и прекачване. Проектът, който обмисляме, е обвързван освен с взаимната търговия сред страните, само че и с спомагателни благоприятни условия за директен претоварване на артикули “, сподели неотдавна Сергей Шишкарев, ръководител на борда на шефовете на групата компании “Дело ”.

По-специално става дума за построяването на нов пристанищен терминал за превозване и претоварване на контейнери в дълбоководното пристанище Хамбантота с потенциал до 10 милиона товарни единици..

Предвижда се да се оценят товарните потоци, които могат да преминат през Шри Ланка, в това число в връзката с иранското пристанище Бандар Абас като част от интернационалния транспортен кулоар „ Север-Юг “.

„ Шри Ланка се трансформира в затварящата връзка в развиването на транспортния кулоар “Север-Юг, ” който включва Русия, Каспийско море, Иран, Индия и Шри Ланка. Тук си коства да се означи развиването на цялата нужна инфраструктура на БРИКС, в това число финансова и логистична “, споделя Новикова.

Като цяло, несъмнено, присъединението към БРИКС дава спомагателни благоприятни условия за развиване на страни като Шри Ланка и в близко бъдеще ще има повече такива стопански системи, искащи да се причислят към съюза, заключва Новикова.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед10876Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед14379Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед11244Доц. Валери Жаблянов: Левицата в Европа и в България би трябвало да се разгласи против растящата милитаризацияАлтернативен Поглед10154Доц. Валери Жаблянов: Управляващи и съпротива не са в положение да предложат друга държавна политикаАлтернативен Поглед27281 " ЛЕВИЦАТА! " внесе документите си в ЦИК за присъединяване в изборитеАлтернативен Поглед130551Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед90139Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагера  Николай Марков, патогенните процеси, Евросъюз, федерация  Николай Марков, патогенните про </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР