Тази година ще бъдe довършено санирането на 29 многофамилни жилищни

...
Тази година ще бъдe довършено санирането на 29 многофамилни жилищни
Коментари Харесай

Как ще става санирането на къщи и блокове с пари от държавата

Тази година ще бъдe довършено санирането на 29 многофамилни жилищни здания по Националната стратегия за възобновяване на многофамилни жилищни здания, която е на стойност 2 милиарда лв., заяви в изявление за Българска телеграфна агенция заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деляна Иванова.

Очаква се други 54 многофамилни здания, със подписани контракти за целево финансиране по тази стратегия, да бъдат актуализирани след 2022 година Досега по програмата са санирани 1945 жилищни здания. Общата цел е да бъдат актуализирани над 2000 многофамилни жилищни здания, в които има над 130 000 жилища с повече от 11 млн. квадратни метра разгъната застроена повърхност.
 
По Плана за възобновяване и резистентност по плана на министерството също ще има възобновяване на многофамилни жилищни здания, както и на обществени и индустриални и търговски здания, като заложените средства от Механизма за възобновяване и резистентност са 1,2 милиарда лв. без Данък добавена стойност за жилищните здания. 740 млн. лв. с Данък добавена стойност са за нежилищните здания, от които за обществените са планувани 444 млн. лв., а останалите средства са за индустриални и търговски здания.

От министерството обявиха, че ще се стремят да съкратят организационно-техническия стадий на подготовка на процеса и в ускорени периоди да бъде оповестено началото на кандидатстването по плана за саниране на многофамилни жилищни здания. Очакванията са това да стане до месец-два. Дотогава ще са подготвени и насоките за кандидатстване.
 
Одобрените планове за саниране на жилищни здания до март 2023 година ще са напълно за сметка на програмата, тези от април до декември 2023 година ще употребяват 80 на 100 безплатна финансова помощ, а останалото ще е самоучастие на притежателите на жилищата. Обмислят се разнообразни благоприятни условия за поддръжка на хората за самоучастието - по този начин наречените ЕСКО контракти, или други допустими за хората финансови механизми, като ще се водят диалози както с комерсиалните банки, по този начин и с Българската банка за развиване, и други финансови институции, предлагащи подобаващи принадлежности, разяснява заместник-министърът.
 
По плана за възобновяване на многофамилни жилищни здания по националния проект количественият знак за триумф е разгъната застроена повърхност - 3,6 млн. кв. м РЗП, която следва да бъде актуализирана. Заместник-министърът обаче се базира и на опита по националната стратегия за саниране и сподели, че няма очакване целият запас по плана за възобновяване на жилищата по националния проект да бъде усвоен като 100 % грант.
 
Сдружения на притежателите на многофамилни жилищни здания ще могат да аплайват за санирането на жилища по плана, като наложителни условия са съществуването на техническо проучване, посредством което се сформира и механически паспорт на постройката, както и проучване за енергийна успеваемост. Тези документи се изготвят от претендентите. Условие за допустимост по тази стратегия е обследването за енергийна успеваемост да реализира клас на енергопотребление най-малко " B " и най-малко 30 % икономисване на първична сила за обновената постройка. Предвижда се да могат да аплайват обособени блок секции, което не е наложително да съответствува с обособен вход, като енергийното проучване и надлежно техническото и техническият паспорт ще се вършат на цялата блок секция.
 istock istock
Клас " А " на енергопотребление е определен за обществените и индустриалните здания, до момента в който за жилищните определеният клас от една страна е позволен по регулация, а въпреки това програмата ще може да доближи до повече многофамилни здания, изясни заместник-министърът. Тя посочи, че позволена активност по санирането ще е ремонт на покривите без значение от типа му - на панелен блок или на остаряла кооперация, ако обследването за енергийна успеваемост предпише мярка при този детайл на постройката.

Цените за обследванията се договарят на свободен принцип от сдруженията на притежателите. Хората следва да имат поради, че Агенцията за стабилно енергийно развиване вписва в обществен указател лицата, които могат да правят обследването за енергийна успеваемост и узаконяването на здания. Сдружения на притежателите на многофамилни жилищни здания могат при избора и договарянето на реализатор за обследванията да търсят постигането на най-хубава цена, като регистрират и наредбите на Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност.

Фирмите консултанти в строителството, така наречен строителни надзори или екипи от проектанти с цялостна проектантска дееспособност ще могат да създадат техническото проучване и техническия паспорт според Наредба № 5/2006 година за техническите паспорти на градежите, като съображенията за възлагане ще са същите, изясни Дима Лекова, шеф на отдел в дирекция " Жилищна политика " към министерството. Сдружения на притежателите на многофамилни жилищни здания ще могат да ги изберат от съответните браншови регистри и да им възложат осъществяването още веднъж при взимане на решение на сдружението според реда, регламентиран в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност. Лекова сподели, че пазарните цени за енергийно и техническо проучване зависят от постройката и нейните характерности и са предмет на договаряне.

По националната стратегия за възобновяване на многофамилните жилищни здания има избрани референти стойности, които са оптималните по тази стратегия. Последните референтни стойности от октомври 2016 година за техническо проучване, сформиране на механически паспорт и за енергийно проучване дефинират общо 6 лв. с Данък добавена стойност.
 istock istock
Все още не е дефинирано къде ще могат сдруженията на притежателите да подават документи за кандидатстване за санирането - дали в общините или ще бъде определена друга форма на ръководство на плана, разяснява заместник-министърът, като не изключи това да стане посредством външно възлагане, чието финансиране ще е в границите на парите по техническата помощ по проекта.

Кои къщи могат да се санират с пари от Европейски Съюз

Критериите за класирането на подадените планове за саниране към момента се прецизират, само че опциите са това да стане или по разгъната застроена повърхност, или по икономисване на енергия, като към момента не е конкретизирано кой от двата индикатора ще има по-голяма тежест при крайното класиране. От Министерството също по този начин обмислят опцията всеки план, който дава отговор на минималните наложителни условия, да може незабавно да се класира, поради късите периоди за кандидатстване по първата безвъзмездна част на програмата, вместо класирането да става на няколко кръга.
 
Пътят към санирането на еднофамилните къщи
 
Еднофамилни къщи ще могат да бъдат актуализирани по новата Програма " Развитие на районите ". Собствениците на тези къщи обаче няма да могат да аплайват по същия метод, както живеещите в блокове. Тяхната къща би трябвало да е част от една обща планова концепция - допринасяща за осъществяване на интегрираната тактика за района или за общината, и да е ориентирана към възстановяване на общата среда, изясни заместник-министърът. Тя даде образец за подобен интегриран план: в случай че общината желае да ремонтира дадена улица, на нея също да направи детска площадка, да я озелени и да обнови постройките, които са по протежението на тази улица.
 istock istock
Ако тази планова концепция подхожда на териториалната тактика и в нейните рамки попадне еднофамилна къща, сътрудник по плана, ще има опция тя да бъде санирана с евросредства по новата стратегия. Интегрираните териториални тактики за развиване на районите за обмисляне ще бъдат утвърдени от районните препоръки за развиване, които ще бъдат с съществена роля и в процеса по одобрение на плановите хрумвания. След утвърждение от районните препоръки съответните планове ще бъдат дефинитивно одобрявани от ръководещите органи на финансиращите стратегии.
 
По новата стратегия за развиване на районите за ограничения за енергийна успеваемост в жилищни здания, в това число и за еднофамилни къщи са избрани над 213 млн. лева
 
Ресурсът по програмата ще бъде разпределен сред шестте района за обмисляне на страната, като преимущество - под формата на повече средства, е обещано на по-бедните райони, какъвто да вземем за пример е Северозападният. Парите на подобен вид райони няма да може да се усвоят от останалите, в случай че те са по-активни при предлагането на планови хрумвания, разяснява заместник-министърът.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР