За всеки имот ще бъде направена електронна партида, предвиждат промени

...
За всеки имот ще бъде направена електронна партида, предвиждат промени
Коментари Харесай

Правят електронна партида за всеки имот

За всеки парцел ще бъде направена електронна партида, плануват промени в Наредба № 2 от 2005 година за воденето и съхраняването на имотния указател, качени за публично разискване. Това се постанова поради промени в закона, с които се регламентира дигитализацията на всички актове на книжен притежател, съхранявани в службите по вписванията към Агенцията по вписванията, основаването на електронни партидни каузи на всички вписани актове в имотния указател.

Според измененията имотният указател като обща електронна база данни, ще съдържа  електронните партиди на недвижимите парцели и електронните партидни каузи с вписаните актове и приложените към тях документи.

Електронната партида ще се изготвя въз основа на съществуващите данни по вписания акт и предоставените данни за парцела от Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Въвежда се пълномощието на службите по вписванията да вкарват информация в електронните партиди на недвижими парцели и електронните партидни каузи на вписаните актове с приложените към тях документи.

Как да записваме парцел в нова постройка, в случай че сме първи притежател

При осъществяване на инспекция съдията по вписванията ще прави служебно информации, в това число за кадастрални карти и схеми, написа още в наредбата. Той няма да изисква използване на документ за платена такса, когато заплащането е направено по електронен път.
 istock istock
При договорка с неподвижен парцел службата по вписванията вкарва информацията в партидата с приложените документи в електронното партидно дело.  Съдията по вписванията пък по едно и също време с вписването е задължен да ревизира наличието, идентичността на електронната форма с хартиения притежател.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР