Жилищните имоти в Европа са запазили почти цялата си стойност,

...
Жилищните имоти в Европа са запазили почти цялата си стойност,
Коментари Харесай

Идва краят на евтините жилища в Европа

Жилищните парцели в Европа са запазили съвсем цялата си стойност, до момента в който след повече от две години на спад цените на всички типове търговски парцели са се забавили доста, сочат последните данни.
 
Дългогодишната наклонност на спад сподели закъснение през първите три месеца на 2024 година, което води до очаквания за усъвършенстване на европейския пазар на търговски парцели.
 
Въпреки че стойностите са се намалили, те са спаднали единствено с 0,5% през първото тримесечие. Това е усъвършенстване спрямо предходното тримесечие, през което се наблюдаваше спад от 3,4%, съгласно данни на Altus Group, представени от БГНЕС.
 
" В началото на 2024 година следим окуражаващи признаци на европейския пазар на търговски парцели. Спадът на цената на комерсиалните парцели се забавя доста във всички браншове ", написа старши вицепрезидентът на Altus Group Фил Тили.
 
" Индустриалните и жилищните парцели резервираха съвсем цялата си стойност от предходните три месеца. Спадът в оценките на офисите се забави доста - до 0,8% от 5,3% ", се споделя в отчета.
 
Общият спад на цените е най-малкият спад, регистриран от началото на понижаването на оценките на парцелите през третото тримесечие на 2022 година ", се споделя още в него.
 
Всяко тримесечие Altus Group проучва представянето на парцели на стойност 29 милиарда евро, ръководени от паневропейски фондове от отворен вид в 17 европейски страни. Тези парцели включват секторите на индустриалните, офисните, комерсиалните и жилищните парцели.
 
Въз основа на техния разбор европейските търговски парцели са изгубили 16,5% от цената си от юни 2022 година насам. През този интервал от всички категории офисите са изгубили най-вече - 21,8% от цената си. Търговските площи са потърпевши минимум, като е трябвало да отпишат 10%. Жилищните парцели са изгубили 12,1% от цената си през този интервал.
 
 istock istock
Къде в Европа пазарът е посочил най-голяма мощ?
 
В цяла Европа най-драстичната смяна пристигна от пазара на офиси във Франция, където стойностите претърпяха загуба от 7,6% през първото тримесечие на 2023 година, само че завоюваха 2,4% през първите три месеца на 2024 година
 
Подобна наклонност на поврат бе видяна и на пазара на индустриални парцели в Дания, Германия и Нидерландия, както и на шведския пазар на офиси и измежду жилищните парцели в Нидерландия и Дания.

Сега ли е моментът да си купите жилище

Цените на парцелите в Европа бяха мощно наранени от високите лихвени проценти. Инвеститорите търсеха по-добра възвръщаемост в изискванията на по-висока рентабилност. Тези награди са % от цената на парцела, затова повишението им дърпа надолу цените.
 
Част от риска беше обезщетен от възходящите наеми, което задържа спада на цените. Стойностите в индустриалния бранш се намалиха с 0,2% през първите три месеца на годината, само че означиха 1,9% нарастване на пазарните наеми.
 
 istock istock
Тъй като инфлацията се приближава до целевите стойности на централната банка, вложителите към този момент чакат ЕЦБ да стартира да понижава лихвените проценти през юни. Внимателно следената стъпка идва с обещанието за по-ниски опасности, по-евтин капитал и по-добра възвръщаемост, заради което понижава натиска за намаление на цената на парцелите.
 
Извън главните четири категории парцели стойностите се покачиха с 3,3%, основно с помощта на парцелите за студентски общежития. Това се дължи на " продължаващия дефицит на висококачествени студентски жилища в европейските градове, комбиниран със мощното търсене на образование в чужбина ", се показва в отчета.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР