Цените на имотите в САЩ продължават да се увеличават средно

...
Цените на имотите в САЩ продължават да се увеличават средно
Коментари Харесай

Oбикновеното жилище в САЩ се превръща в лукс

Цените на парцелите в Съединени американски щати не престават да се усилват приблизително с 9% годишно. Очаква се наклонността да се задържи през идващите 10 години. Отчита се и растеж в цените на наемите. С това пораства и гневът към вложителите, споделя Дойче Веле.

Айлин Олсън се опасява да не загуби дома си. Тя живее в парк за мобилни жилища край Сиатъл. Преди 2 години вложител купил земята. След това наемът за нейния имот се вдигнал с 30%. И в този момент е към 800 $ на месец.

„ Мисля, че това е корист с възрастните хора. Така го усещам. Защото ние сме възрастни хора и сме купили тези места, с цел да бъдат наши домове вечно ”, споделя тя.

За какъв брой може да се купи имот в САЩ

Проблемът пред нея и нейните съседи е, че те имат мобилните си домове, само че наемат земята. Приблизително 6% от популацията на Съединени американски щати живее в паркове за мобилни къщи, които в този момент се разграбват от вложители.

„ Ако получа още едно нарастване на наема, ще остана с по-малко от 300 $ на месец ”, споделя тя.

Айлин получава пенсия от 1100 $ на месец. За хората с ниски приходи, парковете за мобилни къщи, наричани още „ филмов откъс паркове ”, постоянно са единствената алтернатива, в случай че желаят да си купят личен дом на налична цена. Но домът на Айлин не е мобилен. Преместването му няма да е елементарно и ще излезе скъпо. Така Айлин се усеща в капан.

„ Бяхме добре, до момента в който компанията не купи това място. Беше загадка продажба. Като наематели даже не знаехме, че се продава ”, споделя Айлин.

 istock istock
Кайл Телър Лукас е нейна съседка от съвсем 30 години. Тя вижда какво се случва с нейната общественост и се пробва да помогне, като провежда дарения на храна да вземем за пример.

Кайл е решена да работи за смяна. Не единствено за себе си и съседите, само че и за по-мащабна смяна. Ето за какво тя и Айлин са част от съседска общественост, която провежда редовни срещи и обсъжда какво могат да създадат, с цел да се борят с растящите наеми. А Кайл е поканила и локалния заместник-кмет Леата Далхоф.

Когато капиталовата компания купува замята преди 2 години, покупката изненадва жителите. По-късно е признат законът, който изисква жителите да бъдат уведомявани, че паркът им е разгласен за продажба.

Град в САЩ продава къщи за 1 $

Кайл желае щатският законодателен орган да вкара таван на наема. Леата Далхоф ги поддържа.

„ Необходими са законодателни дейности, с цел да се наложи нещо. И тогава можем да актуализираме нашите кодекси. Но всеки сочи с пръст някой различен. Чакаме законодателната власт, а тя чака локалните управляващи. Междувременно наемите се повишават и възрастните хора са на една крачка от това да останат без дом ”, споделя Леата Далхоф.

Наблизо има и различен парк за мобилни жилища. Роуз Бест, която също е пенсионерка, живее там. Тя се е присъединила в план за над 10 милиона $.

Роуз, брачният партньор ѝ Шон и техните съседи били изправени пред същия проблем. Но в техния случай новият закон бил влезнал в действие. Те получили авансово уведомление, че притежателят възнамерява да продаде земята. Сега тя и другите поданици желаят сами да купят земята и залогът е доста пари.

Кооперативът на общността се основава благодарение на Виктория Обаниян. Тя ги направлява за финансирането и бюрокрацията. Жилищната организация с нестопанска цялостен, за която тя работи, желае да помогне за запазването на една от последните благоприятни условия за налични жилища. След като земята бъде купена, наемът ще се заплаща на кооператива. Почти всички в общността поддържат покупката.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР