Липсата на жилище е проблем в световен мащаб, а закупуването

...
Липсата на жилище е проблем в световен мащаб, а закупуването
Коментари Харесай

Да купиш или да наемеш имот: Кога ще се успокои глобалният имотен пазар?

Липсата на жилище е проблем в международен мащаб, а закупуването на парцел става все по-недостъпно изключително в градовете. Защо толкоз доста страни изпитват сходни проблеми? В собствен специфичен материал DW търси отговор на въпроса дали е по-добре да наемеш, в сравнение с да закупиш жилище в Германия, Съединени американски щати и Индия.

Според специалист в Германия казусът е, че популацията от ден на ден се усилва – от към 80 млн. до 84 млн. На жилищния пазар в Съединени американски щати пък няма задоволително предложение, защото не са издигнати задоволително нови домове. Индия изпитва 2-милионен дефицит на жилища изключително в огромните градове.

Хората постоянно се местят в по-големи градове в търсене на работа и този тренд се вижда извънредно доста в страни като Германия и Съединени американски щати. В Съединени американски щати над 83 % от популацията живее в градовете. В Германия - близо 78 %, а в Индия - малко под 37 %. И въпреки всичко броят на градските поданици продължава да нараства и тази наклонност продължава да покачва цените на жилищата в международен мащаб, без значение дали хората наемат или купуват.

В съпоставяне с приходите на семействата, цените на парцелите са се повишили непропорционално. До 2015 година Индия означи максимален растеж, само че по-късно цените стартират да порастват и в Съединени американски щати и Германия.

В Съединени американски щати доста хора към момента мечтаят да имат личен дом, само че на младежите им е по-трудно да трансфорат тази фантазия в действителност. Според Селма Хеп, специалист в Corelogic Property Solutions, по-скъпите пазари изискват 10 или даже 20 години икономисване за първична вноска.

През 2007 година балонът на недвижимите парцели в Съединени американски щати се спука, предизвиквайки международна финансова рецесия. Сега множеството купувачи на жилища би трябвало да създадат 20 % първична вноска. Това е най-голямата спънка и в Германия.

Майкъл Нойман, който е част от Dr. Klein Construction Financing, споделя, че процентът, който се изисква в Германия, е доста висок в съпоставения с други страни.

Ние сме европейски водач що се отнася и до тези разноски. “

Според Хеп тези, които имат помощ от родители или родственици могат да закупят парцел в Съединени американски щати, само че спестяването за първична вноска лишава извънредно доста време.
Наем или покупка?
Наемането е известно в Германия и повече от половината население живее в жилища чартърен. В Съединени американски щати единствено една трета са наематели, до момента в който в Индия наемането е още по-рядко.

Според Хеп в страната на този стадий е доста по-евтино да живеш чартърен, изключително имайки поради ипотечни лихви в Съединени американски щати. По думите й за по-младите семейства е по-лесно да намерят на ниска цена парцел чартърен, в сравнение с да купят подобен.

В Германия наемателите се употребяват с доста отбрани, което също изяснява за какво отдаването чартърен е толкоз известно тук. Пазарът на наеми е мощно контролиран и в продължение на години наемите се поддържат изкуствено ниски. Но наемите се повишават и тук, изключително в градовете, в които липсва място за ново строителство и бизнесмените са отблъснати от цялата администрация. Все отново наемането може да се изплати и в Индия.

Според Прашант Тхакур, съветник по парцели в Anarock, за младежите е по-добре да наемат парцел, защото биха били по-мобилни в търсенето на подобаваща работа, а и биха си икономисали разноски за първична вноска.

В тези години не е целесъобразно да вложите капитала си в актив, който е мощно неликвиден или да речем неподвижен. “

И не се вижда никакво облекчение на международния жилищен пазар. Така е по целия свят. Само когато повече жилищните здания бъдат издигнати, цените ще стартират да падат.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР