Студентите от Република Северна Македония ще учат напълно безплатно висше

...
Студентите от Република Северна Македония ще учат напълно безплатно висше
Коментари Харесай

Македонците ще учат висше напълно безплатно у нас, освобождават ги и от такси за кандидатстване -

Студентите от Република Северна Македония ще учат изцяло гратис висше обучение в държавните ни университети. Те ще бъдат освободени освен от такси за подготвени, само че и от такси за кандидатстване. Това плануват препоръчани от служебния министър на образованието проф. Сашо Пенов промени в държавно разпореждане №228 от 1997 година.

Досега одобряваните по това разпореждане студенти (до 300 души годишно) плащаха таксите за български студенти по държавна поръчка. Сумата зависи от специалността.

Каква ще е организацията по приема на македонските студенти и докторанти ще дефинира всяка година със заповед министърът на образованието след координиране с непрекъсната междуведомствена комисия за реализиране на просветителна активност измежду българите в чужбина.

Приемането на кандидат-студентите ще се провежда от МОН във взаимоотношение с Външно министерство и същата комисия. То ще става по документи или посредством един или няколко конкурсни изпита според от специалността, за която се кандидатства. Изпитите ще организира МОН. Приемът на докторанти ще е по документи. Класирането ще прави комисията след единодушие от съответните висши учебни заведения. На признатите за студенти ще се издава уверение за записване от МОН.

Средствата, нужни за образованието на студентите и докторантите - които може да са до 5 души годишно - се обезпечават от страната посредством държавния бюджет посредством бюджетите на съответните висши учебни заведения.

Целта на препоръчаните промени е да се уеднакви режимът, по който се одобряват македонски студенти у нас, излиза наяве от претекстовете на министър Пенов, разказани в отчета му до Министерския съвет. Сега има две постановления - №228, признатите по което заплащат такси за образование наедно с българските си сътрудници, и №103, по което влизат и учат гратис.

Първото разпореждане е единствено за приема на македонски жители, второто - №103 от 1993 година -  е за реализиране на образователна активност измежду българите в чужбина и включва наши сънародници, живеещи в Албания, Казахстан, Косово, Молдова, Северна Македония, Сърбия и Украйна.

" С предлаганите промени в Постановление на Министерски съвет № 228/1997 година се цели разширение и подсилване на образованието като едно от най-приоритетните посоки на българската политика по отношение на Република Северна Македония и на българите, живеещи там. Цели се усъвършенстване на нормативната уредба при реализирането на банкет за образование в държавни висши учебни заведения на студенти от Република Северна Македония. В резултат на промените ще продължи провежданата дългогодишна политика от страна на българската държава за привличане на македонски жители посредством даване на омекотен ред за прием за образование в български висши учебни заведения.

Предлаганите с плана на акт промени в Постановление на Министерски съвет № 228/1997 година са в следствие на проведените разисквания и оферти на междуведомствената работна група по въпросите на кандидатстването и приема на студенти от Република Северна Македония в държавни висши учебни заведения, основана със Заповед № Р-141 от 14.09.2021 година на министър-председателя на Република България ", написа в отчета си някогашният декан на Юридическия факултет и началник на правния съвет на президента Георги Първанов проф. Пенов.

Разходите на висшите учебни заведения за такси за образование на студентите от Северна Македония ще се компенсират със средства от държавния бюджет. Необходимата спомагателна сума за 300 студента годишно е: за 2023 година – 345,0 хиляди лева, за 2024 година – 390,0 хиляди лева и за 2025 година – 390,0 хиляди лева

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР