Страните членки на ЕС, Европейската комисия и Европейският парламент финализираха

...
Страните членки на ЕС, Европейската комисия и Европейският парламент финализираха
Коментари Харесай

ЕС засилва борбата с фалшивите новини и речта на омразата онлайн

Страните членки на Европейски Съюз, Европейската комисия и Европейският парламент завършиха ново законодателство, което разрешава по-успешна битка с речта на омразата, акциите за дезинформация или продажбата на имитации в интернет, съобщи Българска телеграфна агенция.

След няколко месеца на договаряния бе реализирано съглашение сред европейските институции за Регламента за цифровите услуги, който ще наложи на огромните цифрови платформи като „ Facebook “ или „ Амазон “ условие да поставят повече старания против противозаконното или рисково наличие онлайн. Инициатори на концепцията са еврокомисарите за вътрешния пазар Тиери Бретон и за конкуренцията Маргрете Вестагер.

„ Това е едно историческо съглашение - съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. - Нашите нови правила ще пазят потребителите онлайн, ще обезпечават независимост на словото и благоприятни условия за фирмите. "

„ Регламентът за цифровите услуги е международна премиера в региона на регулирането на цифровия пазар “, се споделя в известие на Съвета, представляващ 27-те страни членки.

Оттам акцентират, че текстът е утрвърдил правилото, съгласно който това, което е нелегално отвън мрежата, би трябвало да бъде считано за нелегално и онлайн. Целта е отбрана на цифровото пространство против разпространяването на нелегално наличие и гарантиране на отбраната на главните права на потребителите.

Регламентът е една от двете глави на огромен проект, показан през декември 2020 година от Европейска комисия. Първата част визира регулирането на цифровите пазари и нападна антиконкурентните практики. Той бе финализиран в края на март.

Регламентът като цяло актуализира директивата за електронната търговия отпреди 20 години, когато цифровите платформи бяха още в зародиш.

Новият правилник вкарва задължението платформите да изтеглят бързо противозаконното наличие (според европейските и националните закони), незабавно щом една платформа го забележи или бъде осведомена за него. Регламентът задължава обществените мрежи да суспендират сметките на консуматори, нарушаващи неведнъж закона. Той ще задължи уеб страниците за онлайн продажба да управляват самоличността на доставчиците си, преди да оферират продуктите си.

В центъра на плана са нови отговорности, наложени на най-големите платформи. Това са тези, които наброяват над 45 милиона дейни консуматори в Европейски Съюз Става дума за близо 20 компании. Списъкът им следва да бъде направен, само че той може да включва „ Google “, „ Facebook “, „ Епъл “, „ Амазон “, „ Майкрософт “, „ Туитър “, а евентуално и „ ТикТок “, „ Заландо “ или „ Букинг “.

Тези компании сами би трябвало да оценят рисковете, свързани с потреблението на техните услуги и да вкарат подобаващи средства за евакуиране на проблематично наличие. От тях ще се изисква засилена бистрота за техните данни и логаритми за рекомендация. Те ще бъдат подлагани на одит един път годишно от самостоятелни органи, сложени под надзора на Европейска комисия, която може да постанова санкции до 6 % от техните годишни продажби при положение на повтарящи се нарушавания.

В подтекста на съветската експанзия в Украйна в регламента е вкаран и механизъм за дейности при положение на рецесия. Той разрешава на Европейска комисия да взима пропорционални и ефикасни ограничения по отношение на огромните платформи, които способстват за разпространението на подправени информации.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР