Стотици се събраха пред паметника на Хаджи Димитър на връх

...
Стотици се събраха пред паметника на Хаджи Димитър на връх
Коментари Харесай

Стотици почетоха паметта на Хаджи Димитър и неговите четници на връх Бузлуджа


Стотици се събраха пред паметника на Хаджи Димитър на връх Бузлуджа за отбелязването на 154-та годишнина от гибелта на войводата и неговата чета. Събитието стартира със Заупокойна молитва, отслужена от Старозагорския митрополит Киприан и казанлъшки духовници.

Честванията продължиха с почетен часовой от представители на 61-ва Стрямска механизирана бригада с гарнизони в Карлово и Казанлък, а всички присъстващи уважиха паметта на героите с едноминутно безмълвие. Пред паметника на Хаджи Димитър бяха поднесени венци и цветя.

В словото си шефът на Националния парк-музей „ Шипка-Бузлуджа “ Чавдар Ангелов напомни значимостта на именития поход на обединената чета на Хаджи Димитър и Стефан Караджа от 1868 година.

„ Тези момчета са създали нещо в действителност извънредно, което има основно значение за по-нататъшната орис на целокупния български народ “, уточни Ангелов. По думите му, сраженията, които четата води, демонстрират един път вечно, че българинът е подготвен да извоюва свободата си с оръжие в ръка. „ На 18 юли 1868 година тук се ражда първата българска епопея в новата ни история “, означи Чавдар Ангелов и подсети, че всички последващи български бойци са се вдъхновявали точно от герои като Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Отбелязването на годишнината приключи със театър - възстановка на боевете на връх Бузлуджа, озаглавен „ Подвигът на четата на Хаджи Димитър “. Спектакълът бе дело на националното сдружение „ Традиция “ и районния клуб „ 23-ти пехотен Шипченски полк - Казанлък “. Легендарната борба и гибелта на Хаджи Димитър пресъздадоха 158 участници от 29 обитаеми места в страната.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР