В деня, в който православната църква почита светите равноапостоли Кирил

...
В деня, в който православната църква почита светите равноапостоли Кирил
Коментари Харесай

Йотова откри научния форум Пътят на светлината в Атина: Това е светъл празник

В деня, в който православната черква уважава светите равноапостоли Кирил и Методий, в Атина стартира Международният теоретичен конгрес „ Пътят на светлината “. Откри го вицепрезидентът Илияна Йотова, под чийто патронаж е събитието, предава пратеникът на Радио България в гръцката столица Весела Кръстева.

 

„ Това е ярък празник, тъй като през целия ден ще приказваме с вас за България. Ще приказваме за история, ще приказваме за цивилизация, за книжовност, словесност и просвета – такава, каквато преди повече от 11 века е основана и която се разпростряла своето въздействие надалеч отвън рамките на тогавашна България – лимити, които през днешния ден можем единствено да гледаме, да оценяваме и да се чудим по какъв начин в тези години, по какъв начин това въздействие и тази просвета са могли да доближат такива огромни мащаби “ – сподели Илияна Йотова.

 

Вицепрезидентът акцентира и ролята на българските неделни учебни заведения зад граница за запазване на националната ни еднаквост, и в частност – смисъла на БНУ „ Св. Св. Кирил и Методий “ в Атина, което към този момент 20 години дава познания на български деца по език, просвета, история, география, фолклор.

Илияна Йотова акцентира и значението на делото на светите братя Кирил и Методий и техните възпитаници, с помощта на което през днешния ден над 300 милиона души по света пишат на кирилица.

 

 

„ Кирило-Методиевото дело би трябвало да се знае, би трябвало да се учи. За да се гордеят нашите деца с тази история и с тази просвета – по този начин както Паисий Хилендарски в своята „ История славянобългарска “ споделяше, че от всички нации от българите вси славяни първо са научили четмото и писмото “ – уточни вицепрезидентът.

 

Форумът в Атина се поддържа от посолството ни в Гърция, а негови съорганизатори са Кирило-Методиевският теоретичен център при Българска академия на науките, Пловдивският университет „ Паисий Хилендарски “, Асоциацията на българските учебни заведения в чужбина. Събитието е част от програмата по отбелязване на 20-годишнината на Българското неделно учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий “ в Атина. Медиен сътрудник е Българското национално радио посредством програмата си за чужбина „ Радио България “. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР