Повече от 20 000 жени са диагностицирани с рак на

...
Повече от 20 000 жени са диагностицирани с рак на
Коментари Харесай

Гърция: Над 20 000 жени диагностицирани с рак на гърдата в ранен стадий в рамките на национален скрининг

Повече от 20 000 дами са диагностицирани с рак на гърдата в ранен етап в границите на първия стадий на националната скринингова стратегия на името на Фофи Генимата, изявен гръцки политик и държавник, умряла през 2021 година от същото заболяване, написа еKathimerini.com.

Националната стратегия за скрининг за рак на гърдата започва през юни 2022 година и в началото бе ориентирана към дами на възраст от 50 до 69 години.

Оттогава са направени 308 036 мамографии и са открити над 20 330 случая на болестта, множеството от които в ранен етап, регистрират уредниците.

Програмата за скрининг включва безвъзмездна цифрова мамография, безвъзмезден ултразвук и гратис посещаване при доктор за дами, при които има съмнителна находка.

През тази седмица програмата мина към идващия стадий, като към този момент е ориентирана към дами на възраст от 45 до 49 години и от 70 до 74 години. Очаква се общият брой на новите бенефициенти от тези две възрастови групи да доближи 566 494.

Програмата за скрининг на рак на гърдата " Фофи Генимита " се реализира от Министерството на здравеопазването в границите на Националната скринингова стратегия PROLAMBANO.

Правителството влага общо над 200 млн. евро до 2025 година в стратегии за предварителна защита на рака, по-голямата част от които идват от Фонда за възобновяване и резистентност.

През идващия интервал следва програмата за профилактичен скрининг за рак на маточната шийка и колоректален рак.

„ Чрез Националната скринингова стратегия PROLAMVANO нашата цел е да увеличим броя на скрининговите проби, с цел да обхванем повече групи жители и повече типове хронични болести “, разяснява министърът на опазването на здравето Адонис Георгиадес, представен от гръцки медии.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР